Peticija za poništenje svih nezakonitih upisa SPC nad crnogorskim manastirima i crkvama i vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori

Kontaktirajte pokretača peticije

Obavještenje Savjeta za praćenje peticije Amanet

2018-08-10 14:27:24

Građanska peticija Amanet izazvala je burne reakcije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, ali i njihovoj filijali u Beogradu, kao i kod njihovih pristalica na javnoj sceni, a najviše političkoj, jer su svjesni da se bliži dan kada će kulturno sakralno nasljeđe kojeg su se domogli biti vraćeno državi Crnoj Gori – kome i pripada.

S obzirom na to da je sezona odmora, Savjet Amaneta u septembru će aktivno nastaviti sa kampanjom kako bi peticija što prije ušla u skupštinsku proceduru.

Obavještavamo potpisnike peticije da je uspostavljena puna saradnja sa predsjednikom Skupštine Crne Gore gdin. Ivanom Brajovićem, te da su upućeni dopisi Ministarstvu pravde i Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, poslaničkim klubovima u parlamentu, kao i predsjedniku Crne Gore gdin. Milu Đukanoviću. Naš prevashodan cilj u ovoj fazi je da se dođe do dogovora kako bi se Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji apsolutno podupire peticija Amanet, što prije našao u Skupštini.

Član 52 ovog zakona rješava krucijalne probleme vezane za vlasništvo nad kulturnim nasljeđem crnogorske države, a što je i temelj i zahtjev Amaneta - da se ukinu svi nezakoniti upisi crnogorske kulturne baštine na SPC i ta imovina vrati u vlasništvo države.

Savjet Amaneta uspostavio je saradnju i sa Udruženjem pravnika Crne Gore, kako bi se pripremio kompletan pravni okvir za peticiju prije njenog ulaska u skupštinsku proceduru, ali i nakon toga.

Depozit od više od 7.000 potpisa je garant za naše demokratsko pravo traženja pravde i vrijednost je jednog poslaničkog mandata. Taj depozit nije nešto sa čime se iko može igrati, niti se povjerenje građana (potpisnika) može huškačkim tenzijama narušiti.

Apelujemo na potpisnike peticije i sve građane da imaju strpljenja i sačekaju krajnji ishod ovog kompleksnog pitanja koje je od krucijalne važnosti za očuvanje građanskog koncepta i identiteta Crne Gore, kao i za pregovore sa Evropskom unijom, pogotovo u dijelu koji se odnosi na vlasništvo nad kulturnim nasljeđem.

 

Savjet Amaneta


Vesko Karadzic - Montenegrin Canadian Association

Pozivnica za veliki skup potpisnika Peticije za vraćanje crkvene imovine državi Crnoj Gori

2018-03-14 06:45:06

Amanet_-_pozivnica_1.JPG


Vesko Karadzic - Montenegrin Canadian Association

Ažurirana informacija o mjestima i vremenu potpisivanja peticije u gradovima Crne Gore

2018-01-26 10:11:14

Poštovana gospodo,

Oni koji još uvijek nijesu potpisali peticiju olovkom, treba to da urade u što skorijem vremenu.

Razlog zašto se potpisuje i olovkom jeste taj što skupštinska procedura zahtijeva da u peticiji stoji potpis i broj identifikacionog dokumenta potpisnika. Samo na taj način će skupština moći staviti na dnevni red ovo krucijalno pitanje, koje je od najveće važnosti za Crnu Goru i njen ekonomski, kulturni i svaki drugi napredak. 

Elektronska peticija koju ste već potpisali nije uzalud potrošena, jer je i ona validna, ali samo u političkom smislu, jer izražava mišljenje preko 2400 crnogorskih građana iz čitavog svijeta, koji su se identifikovali kroz sistem elektronske provjere identiteta.  

Međutim, zbog pravne procedure mora se zadovoljiti forma da peticija sadrži vaše svojeručne potpise i brojeve LK ili matični broj.

Dolje ispod linije je obavijest đe i kada se potpisuje.

S VJEROM U POBJEDU 

 

Vesko Karadžić

Organizator elektronske peticije

_____________________________________________________________________________________________________

GRADOVI U KOJIMA SVA ZAINTERESOVANA LICA UZ LIČNU ISPRAVU, MOGU PRISTUPITI POTPISIVANJU PETICE ZA UKIDANJE NEZAKONITOG VLASNIŠTVA SPC NAD CRNOGORSKIM MANASTIRIMA I CRKVAMA
 
CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA:
 
– ‎Cetinje, Crkva Svetog Ivana Crnojevića, ul. Lovćenska b.b., svakog dana od 10 do 12 ura, počev od 21. januara.
– Podgorica, u prostorijama Duhovnog centra, Bulevar Kralja Nikole br. 128, suteren (zgrada poslije Trgovinske škole) svakog radnog dana od 16 do 18 ura, počev od 18 januara.
– ‎Podgorica, u prostorijama Crkvene opštine Podgorica, ul. Sava Radunovića br. 4 , zgrada iza PC Palada, svakog dana od 17 do 19 ura, počev od 19. januara.
– Kotor, Crkva Svetog Petra Cetinjskog u Kotoru, Stari grad, svakog dana od 8 do 12 ura, počev od 18. januara.
– ‎Danilovgrad, Crkvena opština – Restoran Lovac, svakog dana od 8 do 20 ura, počev od 18. januara.
– ‎Nikšić, Letnjikovac Kralja Nikole pod Trebjesom, svakog dana od 10 do 12 ura, počev od 21. januara.
 
LIBERALNA PARTIJA CRNE GORE
 
– Podgorica, Odbor Glavnog grada, ulica Mila Radunovića S2, zgrada iza PC Palada, svakog radnog dana od 18 do 21 ura, počev od 22. januara.
 
CRNOGORSKA
 
Svakog radnog dana od 10 do 12 ura
– Cetinje, Bulevar Crnogorskih junaka br. 8,
– Podgorica, ulica Karađorđeva br. 6,
– Bijelo Polje, ulica Voja Lješnjaka br. 45,
– Budva, zgrada Zavoda za izgradnju.
 
- U Podgorici u prostorijama LP ul. 19 decembra br. 58 ispod istočne tribine stadiona) u vremenu od 9 -15 časova
- U Baru na telefon 069-826-868 na ime Jukić Nikola (kontakt)
- U Ulcinju na telefon 069-083-336 Tatjana Leković (kontakt)
 
- U gradovima Boke (Herceg-Novi, Tivat, Kotor) i Budve kontaktirajte Jelenu Mandić ( na email: jecka.m86@gmail.com), koja ide po kućama i skuplja potpise.

 

 


Vesko Karadzic - Montenegrin Canadian Association

Peticija

2018-01-24 16:56:18

Postovani potpisnici peticije,

Zahvaljujem vam na vasem potpisivanju ove online peticije. 

Zelio bih da vas obavijestim da je u toku potpisivanje olovkom po gradovima Crne Gore, jer je to.zakonski vazeca zato sto se trazi maticni broj ili broj licne karte. Potrebno je sakupiti 7000 potpisa da bi peticija usla u skupstinsku proceduru.

Onaj koji ne zna dje treba da ide da potpise olovkom neka me kontaktira na moj Facebook profil ili na email:  vesko@telus.net i poslacu mu adrese i vrijeme potpisivanja. 

S VJEROM U POBJEDU


Vesko Karadzic - Montenegrin Canadian Association



Podijelite ovu peticiju

Pomozite da ova peticija dosegne više potpisa.

Kako promovirati peticiju?

  • Podijelite peticiju na svome zidu na Facebooku i u grupama povezanima s temom vaše peticije.
  • Kontaktirajte svoje prijatelje
    1. Napišite poruku u kojoj objašnjavate zbog čega ste potpisali ovu peticiju, budući da je veća vjerojatnost da će ljudi potpisati ukoliko razumiju važnost teme.
    2. Kopirajte i zalijepite web adresu peticije u svoju poruku.
    3. Pošaljite poruku koristeći e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.