Uvođenje moratorija na 5g mrežu u Samoboru i okolici

Kontaktirajte pokretača peticije

Peticija "Oprez - neionizirajuće zračenje"

2022-09-10 08:19:04

Poštovani potpisnici,

inicijativa Samobor bez 5G je pokrenula novu peticiju, kojom tražimo označavanje umjetnih izvora EMZ kako bi se regulirao problem kamufliranih baznih stanica. Peticija vrijedi za područje cijele RH, a možete je potpisati na sljedećem linku:

https://www.peticijeonline.com/oprez__neionizirajuce_zracenje

Hvala!

 


Građanska inicijativa Samobor bez 5G

Bazna stanica u centru Samobora

2022-05-08 20:37:37

Poštovane sugrađanke i sugrađani, potpisnici peticije,

ovim putem želimo vas informirati kako je došlo do izmjene Prostornog plana grada Samobora. Izmjena će teleoperaterima omogućiti postavljanje baznih stanica, antenskih prihvata i elektroničkih komunikacijskih uređaja bez ishođenja suglasnosti Gradskog vijeća grada Samobora.

Ukidanjem odredbe članka 133. Prostornog plana, kojom »Svaki koncesionar treba izraditi mrežu potrebnih lokacija repetitora, pretvarača, antenskih stupova i sl., i na nju ishoditi suglasnost Gradskog vijeća.« došlo je do kršenja Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi kao i do poništavanja prava JLS-a propisana Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Ovim izmjenama Prostornog plana otvoren je put implementaciji tehnologija koje su dokazane kao rizične za naše zdravlje i štetne za okoliš. Podsjećamo da je u gradu Samoboru uvedena 5G mreža koja je višemjesečno testirana na novim (nedražbovanim) frekvencijama, a gradska uprava je o tome informirala građane na tribini održanoj tek nakon provedenog testiranja.

Jedina oaza koja bi trebala ostati zaštićena od postavljanja baznih stanica i antenskih prihvata obuhvaća središnji dio grada Samobora te registrirane građevine navedene u Prostornom planu. Gradska jezgra predstavlja kulturno povijesnu cjelinu koja je zaštićena prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Unatoč tome, na Trgu kralja Tomislava postavljena je bazna stanica u kamuflažni dimnjak. O radu sporne bazne stanice, koji je u suprotnosti sa navedenim zakonom, obavijestili smo nadležne gradske urede, Ministarstvo kulture, Ministarstvo zdravstva, HUZEZ i HAKOM.

dimnjaci_crop.png

https://twitter.com/SveteAne

 


Građanska inicijativa Samobor bez 5G

Zaustavimo (((5G))) Ostanimo povezani ali zaštićeni

2022-02-08 19:53:29

Poštovani potpisnici naše peticije,

Europska Građanska Inicijativa (ECI) "Zaustavimo (((5G))) Ostanimo povezani ali zaštićeni' prikuplja potpise za bolju regulaciju 5G mreže na nivou EU. Više o inicijativi pročitajte na donjem linku, a prilog emisije Eko zona o 5G i europskoj inicijativi pogledajte 9. ožujka u 11h na Prvom programu HTV-a.

https://signstop5g.eu/hr

Inicijativu možete podržati potpisivanjem peticije, koja će biti otvorena od 1. ožujka.

safe_image.php_3.jpg

 

 


Građanska inicijativa Samobor bez 5G

Birajmo optiku umjesto 5G

2021-05-04 21:08:21

Poštovani potpisnici naše peticije, 

pred nama su lokalni izbori i prilika za promjene na bolje u predstavničkim tijelima na lokalnom i županijskom nivou. Važno je informirati se o programima kandidata, jer se tako u pravilu može iščitati njihov stav prema novim tehnologijama. 

Inicijativa Samobor bez 5G podržava kandidate koji se zalažu za proširenje optičke infrastrukture, budući da pokrivenost jakom fiksnom mrežom istiskuje potrebu za daljnjom implementacijom 5G tehnologije. 

U gradu i županiji imamo kandidate, koji nam to mogu omogućiti!

https://samobor-bez-5g.webnode.hr/

https://twitter.com/SveteAne

say_no_crop11.png


Građanska inicijativa Samobor bez 5G

Odlučivanje o 5G mreži u Samoboru

2021-01-11 16:09:54

Drage sugrađanke, dragi sugrađani, potpisnici ove peticije, 

zahvaljujemo na Vašim potpisima kojima ste podržali naš prijedlog.  

Samoborska građanska inicijativa uputila je, početkom srpnja prošle godine, prijedlog za moratorij na uvođenje 5G tehnologije. Putem lokalnih medija, iz gradske uprave i GV grada Samobora, stizale su izjave kako je grad Samobor obavezan na uvođenje 5G mreže odlukom Vlade RH, a da Gradsko vijeće po tom pitanju nije nadležno. 

U svrhu dobivanja više informacija o toj problematici postavili smo upit Odjelu za građane Vlade RH, MMPI i HAKOM-u te smo dobili odgovor kako na razini Vlade nije donesena nikakva odluka o uvođenju 5G mreže za Samobor, niti je donošenje takve odluke u planu. Prema njihovim navodima, glavni pokretač za implementaciju 5G mreže u pojedinačnim gradovima i općinama je poslovna strategija operatora s jedne strane te interes JLS sa druge.  

U tom kontekstu treba promatrati Sporazum o partnerstvu između Grada Samobora i HT-a, za koji je na 23. Sjednici GV donesena odluka o suglasnosti. Izglasavanjem Konačnog prijedloga Sporazuma telekomu se dopušta poduzimanje svih potrebnih radnji vezanih za nadogradnju mreže kao i uvođenje 5G tehnologije u grad Samobor

S obzirom na ova saznanja, naša peticija će i dalje ostati otvorena za sakupljanje potpisa, a naš prijedlog ćemo ponovno adresirati Gradskom vijeću u novom sastavu, za koje se nadamo da će imati više razumijevanja te dostatnog znanja za ovu problematiku.  

Zahvaljujemo Vam na podršci i želimo Vam puno sreće i uspjeha u novoj godini, u nadi da nas sve čekaju neka bolja vremena. 

Srdačan pozdrav,


Građanska inicijativa Samobor bez 5G



Podijelite ovu peticiju

Pomozite da ova peticija dosegne više potpisa.

Kako promovirati peticiju?

  • Podijelite peticiju na svome zidu na Facebooku i u grupama povezanima s temom vaše peticije.
  • Kontaktirajte svoje prijatelje
    1. Napišite poruku u kojoj objašnjavate zbog čega ste potpisali ovu peticiju, budući da je veća vjerojatnost da će ljudi potpisati ukoliko razumiju važnost teme.
    2. Kopirajte i zalijepite web adresu peticije u svoju poruku.
    3. Pošaljite poruku koristeći e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.



Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...