Hoćemo referendum o zabrani privatizacije vodnih resursa


Gost

/ #15

2013-11-29 13:43

Hrvatska Vlada još je na proljeće ove godine, a prema europskim smjernicama izmjenama Zakona o vodama I Zakona o financiranju vodnog gospodarstva omogućila da Hrvatske vode preuzmu kontrolu nad svim vodovodima u Hrvatskoj, što dovodi do opasnosti da se vodna opskrba privatizira a nakon toga I proda.

Gradovi i općine ne odlučuju više o dovodu vode

Prema novom zakonu lokalna samouprava (Općine I gradovi) su "dužni prenijeti komunalne vodne građevine u svom vlasništvu u vlasništvo javnog isporučitelja vodne usluge (Hrvatske vode), u obliku temeljnog uloga ili prijenosa bez naknade" i to do 1. siječnja 2014. godine. 

Nešto slično dogodilo se I u Njemačkoj gdje je voda također izmakla kontroli lokalne samouprave i prepuštena je privatnicima, nakon što je Bundestag donio odluku da voda nije javno dobro.

Predviđa da će to isto učiniti i ova SDP-ova Vlada, koja ovako razorne odluke provodi uz podršku HDZ-a na lokalnoj razini. 
hRVATSKU čeka reorganizacija sustava vodoopskrbe i odvodnje, a ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ponavlja da to nije prvi korak ka privatizaciji.