Maksimalna kazna zatvora za Sanjina Sefića !!!

Quoted post

Građanin

#84 Posljedica

2016-10-13 09:31

Ovo je samo posljedica.

Posljedica nerada državnih organa. Nerad je posljedica je nepostojanja bilo kakve odgovornosti za taj nerad.

Iako je možda neprimjereno naše društvo porediiti sa Švedskom, sjetite se da je naša zemljakinja i bivša ministrica u Vladi Svedske podnijela ostavku na dužnost nakon što je policija utvrdila da je vozila automobil sa malim prisustvom alkohola u krvi.

Da li se ikad nešto takvo kod nas desilo? Kad se uopće neki policajac usudio kontrolisati bilo kojeg državnog funkcionera na bilo kom nivou vlasti. Takav policajac bi kod nas momentalno bio degradiran, slučaj zataškan, a policajac bi u pitanje bi doveo i budućnost svoje porodice i svoju egzistenciju.

Da li je uopće neki visoki funkcioner kod nas ikad sam podnio ostavku zbog svog nerada ili zbog nesposobnosti ili iz čisto moralnih razloga?

Za sve što se radi u profesionalnoj službi trebalo bi da postoji i nagrada i kazna. Kod nas to ne postoji. Ako toga nema, ne postoji ni sistem vrijednosti ni sistem odgovornosti, a to dovodi do ovakvih slučajeva da mladić od 25 godina ubije dvije osobe i uništi živote njihovih porodica.

Dakle riba smrdi od glave.

I iluzorno je očekivati da će se nešto popraviti ako samo kaznimo ovog ubicu.

Rečenica koju smo do sad čuli bezbroj puta, "On je od ranije poznat policiji"? Šta uopće ovo znači "od ranije poznat policiji"? Ta floskula se samo koristi za puki izgovor upravo policiji i tužilaštvu pa i sudu da se krivica svali samo na počinioca. A, u stvari to znači da oni nisu učinili ništa da bi spriječili da se ovo desi.

Čovjek je i ranije kršio zakon, ugrožavao druge ljude i za to nije bio adekvatno kažnjen i normalno je da je pomislio da može raditi šta hoće i da za to neće odgovarati.

Da li ga na koncu treba osuditi na najstrožu kaznu? Da, ali ako samo to uradimo, to nije dovoljno.

Dok funkcioneri ne počnu latjeti iz fotelja i dok se u pitanje ne dovedu privilegije koje su sebi neosnovano prigrabili, oni neće uraditi ništa da promijene situaciju.

Treba pratiti šta će se dešavati sa osobama koje u ovom slučaju nisu radile svoj posao. Ovdje prvenstveno mislim na visoke policijske dužnosnike. Ja vjerujem da će, nakon što je ubica uhapšen u Srbiji, pokušati sve ponovo razvodniti i niko neće niti podnijeti ostavku, niti biti smijenjen zbog ovakve situacije.

I već su počeli sa razvodnjavanjem. Sinoć je zasjedao nekakav Nezavisni odbor. Molim vas.... Zar je Komesaru policije KS potrebno da mu neko kaže da nije radio svoj posao? On bi, ako ima imalo morala, trebao sam podnijeti neopozivu ostavku, pa čak i ako nije kriv, pa čak i ako je dovoljno stručan.

Prije njega bi neopozivu ostavku trebao podnijeti ministar unutrašnjih poslova, a ne vaditi se da nije nadležan, da nema instrumente itd. Ministar je izvršna vlast. Znači vlast koja izvršava zakone, a ne osoba koja izmišlja izgovore.

Ali ne, sad će razvodnjavanje početi otezanjem, zasjedanjem koje kakvih komisija i palamuđenjem, kako bi prošlo vrijeme.

A vrijeme je glavni faktor na koji upravo igraju da bi se stvar polako zaboravila, da bi sve sišlo sa naslovnih stranica portala i novina i da bi konačno sve palo u zaborav.

Roditelji ovih djevojaka to neće nikad zaboraviti, ne bismo smjeli ni mi. Ali to nih nije briga. Oni brinu iskljulivo za svoj pozicije i privlegije. Mi moramo istrajati radi nas i naše djece.

 

MI NE SMIJEMO ZABORAVITI !!!

 

 

Replies


Anonymous

#457 Re: Posljedica

2016-10-14 09:53:29