OGRANIČIMO KRETANJE TERETNJACIMA NA D1

Podržite inicijativu grupe građana da se u prijedlog donošenja novog PRAVILNIKA O OGRANIČAVANJU UPORABE POJEDINIH JAVNIH CESTA ZA PROMET TERETNIH VOZILA ČIJA NAJVEĆA DOPUŠTENA MASA PREMAŠUJE 7,5 TONA koji donosi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture najkasnije do 30.11.2018. godine u popis dionica uvrste i dionice DC-1 Rakovica-Udbina i DC-52 Otočac-Borje koje prolaze kroz područje najviše zaštite tj. Nacionalnog parka Plitvička Jezera gdje tisuće turista šeta po navedenim dionicama bez pločnika (tamo gdje ima pločnik nije po propisu odvojen zelenim pojasom od kolnika).  Pa pješaci hodaju po kolniku uz teretnjake koji na tim dijelovima voze i do 90 km/h, a već je poginulo stotine ljudi (od čega deseci djece) u zadnjih 20 godina. Isto kao i stanovnici Turnja pokraj Karlovca godinama strahujemo za živote naše djece i nas.

Republika Hrvatska očito nije u financijskim mogućnostima dovesti navedene dionice u status brzih cesta sa obilaznicama i čvorištima priključivanja, odnosno nije u mogućnosti osigurati razinu sigurnosti, a što je dužna (po obvezama regulative i direktiva EU) po broju vozila na tim dionicama.

Predlažemo da se u Pravilnik uvrsti i članak koji glasi: "Po javnim cestama ne mogu se kretati teretna vozila čija je max. dopuštena masa >7,5t  ukoliko vozilo ne posjeduje Potvrdu o utovaru odnosno istovaru za područje gdje je ograničena uporaba javnih cesta."
Dakle, ukoliko vozilo ne posjeduje ovu Potvrdu obvezno je koristiti alternativni cestovni pravac s istim ili boljim tehničkim karakteristikama (autocesta A1).

S time pozivamo sve, mlade i stare, srednjoškolce i njihove roditelje, vrtiće, škole, udruge, ugostitelje, iznajmljivače, predstavnike JUNP, općina, turističkih zajednica i sve ostale koji rade na boljitku ovoga kraja da zajedno PODRŽE OVU INICIJATIVU, i daju mladima mogućnost da se po nogostupima šetaju, rolaju, voze bicikle i romobile te da im roditelji ne strahuju kad djeca idu u vrtić ili u školu hoće li se Turanj i kod nas ponoviti.

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem, ovlašćujem Grupa građana da preda moj potpis onima koji imaju moć po tom pitanju.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticija24.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...

Facebook