Peticija Protiv Samovoljnog Postavljanja Štetnih Po Zdravlje Baznih Stanica Teleoperatera

Dragi sugrađani grada Zagreba i čitave Hrvatske,
 
ovim putem Vas pozivamo da date svoj glas i potpišete peticiju protiv samovoljnog i nezakonitog postavljanja baznih stanica od strane teleoperatera vođenih profitom, na krovove obiteljskih kuća i stambenih zgrada u Vašoj neposrednoj blizini.
 
Dana 30.11. 2018 u ulici Skočići, kvart Vrapče, Zagreb postavljena je bazna stanica na krov susjedove kuće. Bazna stanica je zamaskirana u lažni dimnjak. 
 
Cijeli proces postavljanja je obavljen u roku 2 dana, bez ikakvog upozorenja i konzultiranja sa susjedima. Naime, sudeći prema našem zakonodavstvu, za postavljanje bazne stanice i ne treba nikakvo dopuštenje niti mišljenje susjeda koji su direktno izloženi štetnom elektromagnetskom zračenju bazne stanice. 
 
S obzirom da je bazna stanica postavljena prije par dana, na krovu obiteljske kuće (zona niskogradnje) , definitivno se radi o kršenju GUP-a. 
Nažalost, u Hrvatskoj za postavljanje baznih stanica nije potrebna suglasnost susjeda, niti lokalne samouprave, što je inače uobičajena praksa u drugim državama.
 
Zbog toga se udruga HUZEZ ( Hrvatska Udruga Za Zaštitu od Elektromagnetskog Zračenja) godinama zalaže za promjenu naše vrlo liberalne legislative i njezinog usklađivanja s preporukama iz rezolucija EU Parlamenta i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Posebno nas smeta činjenica da i postojeće propise operateri vrlo bahato krše, a nadležne institucije ne reagiraju.  Zbog toga je potreban pritisak građana, da  institucije postanu svjesne problema i počnu ga rješavati.  
Nedopustivo je kršenje zakona, a još više ne dopustivo ne reagiranje institucija.
 
U lipnju 2016 usvojene su izmjene GUP-a.  Grada Zagreba i prema  čl.44  više nije dopušteno postavljanje  baznih stanica u području  niskogradnje (zona "S") , a  definirane su i bitno niže razine dozvoljenog zračenja, od onih iz Pravilnika  o zaštiti od elektromagnetskih polja  koji je donijelo Ministarstvo zdravstva.. ,
 
U čl.44 GUP-a Zagreb, navedeno je: 
Generalnim urbanističkim planom omogućuje se poboljšanje pokrivanja, povećanje kapaciteta mreža i uvođenje novih usluga i tehnologija, u cilju razvoja sustava pokretnih komunikacija, ali pod uvjetom da nemaju štetan utjecaj na zdravlje stanovništva. U cilju preventivne zaštite stanovništva, a primarno djece kao naročito osjetljive skupine, jakost električnog polja (E) ne smije premašivati 6,1 V/m, a ukupna gustoća toka snage (S) 66 mW/m2na čitavom području obuhvata Plana.
 
Omogućuje se smještaj sklopova pokretnih komunikacija antenskim prihvatima na građevinama, u skladu s posebnim propisima, osim u zonama individualne i niske gradnje stambene (S), mješovite (M, M1, M2) i javne i društvene namjene ­socijalne (D2), predškolske (D4) i školske (D5), na udaljenosti ne manjoj od visine građevine s antenskim prihvatom (mjereno do najviše točke krovnog antenskog prihvata) od navedenih zona ili od građevina društvenih djelatnosti ­socijalnih, predškolskih i školskih.
 Antenski prihvat ne može se postaviti ako bi njegovim djelovanjem jakost električnog polja ili ukupna gustoća toka snage porasli iznad vrijednosti navedenih u st. 4 ovoga članka.
Antenski prihvat mora biti najmanje 12 metara viši od svih građevina u krugu od 100 m a u mješovitim zonama antenski stup mora biti barem 12 m iznad svih građevina u krugu 100m. 
 
Kao što je vidljivo iz priložene fotografije udaljenost moje kuće je manja od 100 metara od bazne stanice ( točnije iznosi 23 metra), i visina bazne stanice je manja od 12 metara od svih građevina u krugu 100 metara. 
Štoviše, i moji susjedi i ja imamo prekrasan pogled sa svojih prozora na baznu stanicu te smo direktno izloženi elektromagnetskom zračenju stanice. Na katu koji je direktno izložen živi dvoje male djece starih 4 godine!
bazna_1.jpg
bazna_2.jpg
 
 
Kako ne bi sve ostalo na rekla kazala o štetnosti elektromagnetskog zračenja su obavljene brojne studije i ispitivanja. 
Pročitajte o štetnosti i studijama na ovom linku.
 
 
 
elektro_mag.png
 
Zanimljivo je napomenuti i činjenicu da je Hrvatska  jedna od samo četiri zemlje u Europi (uz Rumunjsku, Slovačku i Portugal) u kojoj nije obavezna javna rasprava, pa čak ni informiranje lokalne zajednice o lokacijama za bazne stanice mobilne telefonije. Primjerice, javna rasprava je zakonska obveza i u Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji. Za razliku od velike većine drugih Europljana, naši građani tako nemaju nikakvu mogućnost utjecaja na lokacije antenskih stupova, kako direktnog, tako ni indirektnog, kroz organe lokalne uprave.
 
Zato dragi građani, probudimo se i poduzmimo nešto da se ovakvo stanje promijeni jer već sutra ovakva bazna stanica može osvanuti na krovu Vašeg susjeda, a onda će već biti prekasno te će bit ugroženo i Vaše zdravlje i zdravlje Vaših najmilijih.
 
Stanovnici susjedstva su vrlo brzo reagirali i podigli se na noge te se potpisuje i zasebna peticija. Ali to nije dovoljno!
 
Imamo mogućnost promijeniti stvari i zaštiti sebe i svoju djecu, ali samo ako damo svoj glas i pokrenemo se. 
Molim Vas potpišite peticiju i podijelite link svojim prijateljima na društvenim mrežama.
Ovo se tiče svih nas.
Hvala!
 


 
 
 
 

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem, ovlašćujem Robert Sabljak da preda moj potpis onima koji imaju moć po tom pitanju.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticija24.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...

Facebook