Peticija za besplatan javni prijevoz u Kantonu Sarajevo tokom proglašenja epizoda „upozorenje“ i „uzbuna“ kao dio „Plana interventnih mjera“!

Mi smo učenici/e Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Sarajevo i u sklopu školskog „Projekt građanin-a“, drugu godinu zaredom se bavimo problemom zagađenosti zraka u BiH i u Kantonu Sarajevo.


Svjesni smo da je ovo jedan od najvećih problema sa kojim se suočavamo tokom cijele godine, a naročito u zimskom periodu.


BiH se trenutno nalazi na prvom mjestu u Evropi po broju umrlih od bolesti uzrokovanih zagađenjem zraka, a dokazano je da najmanje 3500 ljudi umire kao direktna posljedica zagađenosti zraka. Samo još dva dana lošeg kvaliteta zraka u mjesecu januaru 2020. godine su Sarajevo djelila da prestigne najgori mjesec koji je po zagađenosti zraka ikada imao Peking.


Najveći izvori zagađenja u Kantonu Sarajevo su saobraćaj i individualna kućna ložišta na čvrsta goriva u domaćinstvima, a manjim dijelom industrija.


Nažalost naše vlasti i dalje ne poduzimaju dovoljno efikasne mjere, koje bi spriječile ove alarmante situacije. Stoga, mi učenici/e Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Sarajevo smo odlučili da predložimo mjeru javne politike i pokrenemo peticiju:
Besplatan javni prijevoz u Kantonu Sarajevo tokom proglašenja epizoda „upozorenje“ i „uzbuna“ kao dio „Plana interventnih mjera“!
Potrebno je istaći da je Vlada KS u mjesecu januaru omogućila besplatan tramvajski i trolejbuski prijevoz nakon proglašenja Uzbune, što je za pohvalu ali ni izbliza dovoljno.

Teško da je ova mjera znatnije utjecala na smanjenje zagađenosti zraka u tom trenutku, prvenstveno jer je tad zrak toliko bio zagađen da se apelovalo na stanovništvo da ne izlaze iz svojih kuća.
Smatramo da se ova mjera mora ranije primjeniti tj. nakon proglašenja „upozorenja“ i da mora biti sastavni dio „Plana interventnih mjera“.
Usvajanjem ove mjere nadležni bi omogućili građanima da aktivno učestvuju u spriječavanju dostizanja alarmantnih vrijednosti epizode „uzbuna“.
Cilj online peticije koju provodimo je podizanje svijesti građana o neophodnosti donošenja adekvatnih mjera koje će spriječiti dostizanje vrijednosti iz epizode „uzbuna“.
Svjesni smo da ova mjera zahtjeva određena finansijska sredstva, ali i da zdravlje građana Sarajeva mora biti na prvom mjestu.
Unaprijed Vam se zahvaljujemo i iskreno se nadamo da ćete podržati našu peticiju.


S poštovanjem,
Sekcija CIVITAS

 

 


@igor.smiljanic@ssskskola.edu.ba    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem, ovlašćujem @igor.smiljanic@ssskskola.edu.ba da preda moj potpis onima koji imaju moć po tom pitanju.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticija24.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...