Peticija za ukidanje financiranja Egoportreta iz državnog proračuna

20200305_091122.jpg

Ukidanje financiranja Egoportreta iz državnog proračuna

Saborska je tradicija da svaki predsjednik dobije svoj portret i odabere umjetnika koji će ga portretirati. Cijene izrade portreta kreću se oko 40.000 hrvatskih kuna. 

U ovoj zgodnoj tradiciji, osim slikara i modela, sudjeluju i hrvatski građani - i to u jednoj jako zanimljivoj ulozi - glavnom pokrovitelju i platiši ovih umjetničkih egzibicija. Naime, svaki portret predsjednika Sabora plaćen je iz državnog proračuna. Svaki portret predsjednika Sabora plaćen je novcima građana. 

Kada malo razmislimo, ovi portreti su nacionalni prioritet u državi u kojoj živimo. Nikada se nije dogodilo, niti je moguće da se dogodi - da za ovakve egzibicije iz proračuna nema novaca. Ukoliko se mora birati između lijeka za bolesno dijete ili financiranja ovog portreta...biti će izabran Egoportret.

Koliko puta smo čuli od vodećih dužnosnika i saborskih zastupnika kako nema novaca za obnovu bolnica, škola i sličnih ustanova diljem Hrvatske? Koliko puta smo čuli da nema novaca za razna ulaganja od društvene koristi? A koliko smo puta čuli da nema novaca za jedan Egoportret?

Prioriteti su u potpunosti krivo postavljeni; i to nije “slučajno” izglasano od strane zastupnika jedne ili dvije generacije, to je već godinama tako. Vrijeme je da se to promijeni - i građani su ti koji moraju i trebaju promijeniti ovakve stvari jer zastupnici to sigurno neće. 

Ovo je još jedan u nizu pokazatelja da građani rade za interese saborskih zastupnika i državnih tijela, a ne kako bi trebalo biti - zastupnici i predstavnici državnih tijela za građane. 

Želimo osvijestiti građane o suludom trošenju njihovog novca, ali i osvijestiti zastupnike da ovako ne smiju i neće raditi. 

Ova peticija, kao i “Peticija za uvođenje poreza na ugostiteljske usluge u hrvatskom Saboru” je tek početak u raskrinkavanju i ukidanju rastrošnosti zastupnika koje, na kraju krajeva, šteti funkcioniranju cijele zemlje.  

Portreti su uvijek dobrodošli u Sabor, ali samo o vlastitom trošku predsjednika Sabora, ili kroz donacije građana. Nikako na ovaj trenutni način. 

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem, ovlašćujem Marko Ferek da preda moj potpis onima koji imaju moć po tom pitanju.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticija24.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...

Facebook