Peticija za povećanje sigurnosti plovidbe na moru

 

Nautica Portal         www.nautica-portal.com

 

Gumenjaci.com       www.gumenjaci.com

 

Tijekom nautičke sezone Jadranom dnevno u prosjeku plovi i do 120.000 raznih plovila. Nažalost, brojne pomorske nesreće koje su proteklih godina zabilježene na Jadranu tijekom turističke sezone svjedoče da brodicama i jahtama upravljaju voditelji brodica i skiperi šarolikog pomorskog znanja i iskustva te različitih razina osposobljenosti, a kultura sigurnosti i poštivanja pravila na moru na najnižoj je razini u Europi.       

 Samo u 2015. godini u raznim je pomorskim nezgodama i nesrećama spašeno čak 611 osoba, njih 33 su smrtno stradale, a 41 je osoba ozlijeđena. U jednoj od tih nezgoda u moru su završila i tri hrvatska ministra, od kojih je jedan bio upravo ministar pomorstva (!!!), a znakovita je činjenica da niti jedan od njih u trenutku nesreće nije nosio zaštitni pojas. U isto vrijeme u prošloj su godini jedan ribar i jedan inozemni nautičar smrtno stradali u pomorskim nesrećama, a te su se smrti mogle izbjeći da su obojica nosila sigurnosne pojaseve.      

 Uz činjenicu da su mnoge od pomorskih nesreća prouzročile i ljudske žrtve te veliku materijalnu štetu, te su nesreće imale negativnog odjeka i u inozemnim medijima, što ostavlja lošu sliku o sigurnosti nautičara na našoj obali i dugoročno šteti hrvatskom nautičkom turizmu.       

U cilju povećanja sigurnosti nautičara tijekom ljetne sezone, te posebno kvalitetnijeg osposobljavanja rekreativnih moreplovaca, od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture tražimo:  

-    pojačano kontroliranje i sankcioniranje nedopuštenog glisiranja unutar 300 metara od obale kako domaćih tako i inozemnih nautičara,

-    pojačano kontroliranje prebrze vožnje u kanalima i u blizini naseljenih mjesta ili lučica,

-    pojačano kontroliranje prebrze vožnje vodenih skutera i jet-skyja na sidrištima i u neposrednoj blizini plaža,

-    pojačano kontroliranje i sankcioniranje kršenja pravila o sidrenju na plovnim putevima i na ulazima u sidrišta, luke i pristaništa,

-    uvođenje obveze i kontrola nošenja sigurnosnih pojaseva na skuterima, gumenim čamcima i brzim motornim brodicama i jahtama;

-    veći broj plovila policije i lučkih kapetanija na plovnim putevima, na ulazima u luke i sidrišta te na frekventnijim nautičkim lokacijama u vremenu od 15. lipnja do 15. rujna;,

-    izmijeniti i pooštriti uvjete osposobljavanja i polaganja ispita za voditelje brodica, skipere i jahtmastere, po uzoru na pravila kakva vrijede u svim pomorskim državama svijeta, te uvesti kontrolu provedbe pravila tijekom edukacije;

-    pojačano inzistirati na pravilima sigurne plovidbe prilikom polaganja ispita za voditelje brodica i skipere.  

       

U istom cilju predlažemo i tiskanje kratkih brošura sa osnovnim savjetima o sigurnosti plovidbe Jadranom (na nekoliko svjetskih jezika) koje bi se obvezatno dijelile nautičarima putem charter agencija, lučkih kapetanija i njihovih spostava, turističkih agencija i info pultova, te putem internet stranica HTZ-a i specijaliziranih turističkih i nautičkih portala.       

 

 SVOJIM POTPISOM NA PETICIJU POMOĆI ĆETE PODIZANJU SVIJESTI O POTREBI POVEĆANJA SIGURNOSTI PLOVIDBE NA JADRANU I ZAŠTITI LJUDSKIH ŽIVOTA NA MORU!!!           

 

Prikupljeni potpisi biti će, zajedno sa popratnim tekstom Peticije, predani načelniku Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.


Sandra Carić Herceg, Nautica Portal    Kontaktirajte autora peticije


OR

Your email address will not be published on our site. However, the author of the petition will see all the information you provide on this form.

You will receive an email with a link to confirm your signature. Please check your inbox (and spam folder).
Facebook