PROMJENA STATUSA OPĆINE TRAVNIK U MODERNU GRADSKU ZAJEDNICU

 

Travnik kao povijesno, kulturno, političko i društveno središte Županije Središnje Bosne treba biti uređeno kao moderna gradska zajednica, odnosno da Travnik kao važno društveno-političko središte treba proći evoluciju od statusa općine kao najnižeg organizacijskog oblika jedinice lokalne samouprave do statusa moderne gradske zajednice, posebno respektirajući činjenicu da sve preduvjete za takvu nadgradnju i posjeduje.  

Travnik je sredina dugogodišnje tradicije kulturnog, političkog i društvenog središta Bosne i Hercegovine te društvo višestoljetnog suživota ljudi različitih nacionalnih, vjerskih, kulturoloških različitosti. Svjesni činjenice da su u proteklom ratu višestoljetne niti tolerancije pokidane strašnim razaranjem ljudskih i materijalnih dobara, a posebno kalvarijom hrvatskog naroda čija je brojka od prijeratnih 27 000, progonom, stradanjem, ratnim zločinima, opstrukcijom i sprječavanjem povratka, uzurpacijom imovine, političkim pritiscima, prepolovljena i danas je s tendencijom pada.  

Smatrate li da Općina Travnik kao sredina u kojoj prije rata niti jedan narod  nije imao apsolutnu većinu, te da su rat, progonstva i zvjerstva učinjena  prije svega nad Hrvatima ostavili katastrofalne demografske rezultate, treba biti uređena kako moderna gradska zajednica koja će unutar sebe posjedovati mehanizme zaštite kolektivnih prava svih naroda te etničkih i vjerskih skupina koje su Travnik osjećale i osjećaju svojim. Pozicija ravnopravnosti i principa političke reprezentativnosti konstitutivnih naroda i građana koji žive u Travniku, jamčiti će se uspostavom mehanizma biranja političkih predstavnika kroz izborna područja kojim će se osigurati kako minimalna i maksimalna nacionalna zastupljenost, tako i teritorijalna reprezentativnost, sa cijelog područja grada Travnika. Primjenom ovog modela zadovoljila bi se i nacionalna i građanska, kao i teritorijalna reprezentativnost cijele gradske zajednice kao jedinstvenog administrativno-upravnog područja koji bi zasluženo nosio ime Grad Travnik 

 

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem, ovlašćujem Forum Hrvata da preda moj potpis onima koji imaju moć po tom pitanju.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticija24.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...

Facebook