PROMJENA STATUSA OPĆINE TRAVNIK U MODERNU GRADSKU ZAJEDNICU

 

Travnik kao povijesno, kulturno, političko i društveno središte Županije Središnje Bosne treba biti uređeno kao moderna gradska zajednica, odnosno da Travnik kao važno društveno-političko središte treba proći evoluciju od statusa općine kao najnižeg organizacijskog oblika jedinice lokalne samouprave do statusa moderne gradske zajednice, posebno respektirajući činjenicu da sve preduvjete za takvu nadgradnju i posjeduje.  

Travnik je sredina dugogodišnje tradicije kulturnog, političkog i društvenog središta Bosne i Hercegovine te društvo višestoljetnog suživota ljudi različitih nacionalnih, vjerskih, kulturoloških različitosti. Svjesni činjenice da su u proteklom ratu višestoljetne niti tolerancije pokidane strašnim razaranjem ljudskih i materijalnih dobara, a posebno kalvarijom hrvatskog naroda čija je brojka od prijeratnih 27 000, progonom, stradanjem, ratnim zločinima, opstrukcijom i sprječavanjem povratka, uzurpacijom imovine, političkim pritiscima, prepolovljena i danas je s tendencijom pada.  

Smatrate li da Općina Travnik kao sredina u kojoj prije rata niti jedan narod  nije imao apsolutnu većinu, te da su rat, progonstva i zvjerstva učinjena  prije svega nad Hrvatima ostavili katastrofalne demografske rezultate, treba biti uređena kako moderna gradska zajednica koja će unutar sebe posjedovati mehanizme zaštite kolektivnih prava svih naroda te etničkih i vjerskih skupina koje su Travnik osjećale i osjećaju svojim. Pozicija ravnopravnosti i principa političke reprezentativnosti konstitutivnih naroda i građana koji žive u Travniku, jamčiti će se uspostavom mehanizma biranja političkih predstavnika kroz izborna područja kojim će se osigurati kako minimalna i maksimalna nacionalna zastupljenost, tako i teritorijalna reprezentativnost, sa cijelog područja grada Travnika. Primjenom ovog modela zadovoljila bi se i nacionalna i građanska, kao i teritorijalna reprezentativnost cijele gradske zajednice kao jedinstvenog administrativno-upravnog područja koji bi zasluženo nosio ime Grad Travnik 

 

Potpišite ovu peticiju

Fill the form below to sign this petition created by Forum Hrvata. Pokretač peticije vidjet će sve informacije koje pružite u ovom obrascu.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. To ensure you receive our emails, please add info@peticija24.com to your address book or safe senders list.

Plaćeno oglašavanje

We will advertise this petition to 3000 people.

Facebook