„SPALIONICA OTPADA U KONJŠČINI? NE, HVALA!“

Krizni eko stožer Konjščina KESK nastavlja sa skupljanjem potpisa stanovnika Konjscine 15.4.-15.5.2019.  protiv nastavka aktivnosti vezanih uz izgradnju toplane na komunalni otpad u Poduzetničkoj zoni Jertovec. Prikupljanjem potpisa želimo čuti mišljenje naših građana te će rezultati javnog mišljenja biti predstavljeni donositeljima odluke i medijima. Odluke o temama koje se tiču kvalitete života i budućnosti stanovnika Konjščine ne mogu i ne smiju donositi pojedinci!

Dodatno prikupljanje potpisa biti će organizirano u periodu od 15.travnja do 15.svibnja 2019. osobno i putem društvenih mreža te će ga provoditi članovi KESK-a. 

Svi dobiveni podaci koristiti će se isključivo u svrhu predstavljanja javnog mišljenja građana i građanki Općine Konjščine Općinskom načelniku i Općinskom vijeću Općine Konjščina, te ministru Tomislavu Ćoriću uz poštivanje Zakona o zaštiti osobnih podataka.

Dana 22.listopada 2018. održana je 17. sjednica Općinskog vijeća Općine Konjščina na kojoj su se donosile odluke vezane uz budućnost Konjščine i okolice. Općinske vijećnike stavilo se pred gotov čin te nisu bili u mogućnosti konzultirati se s građanima budući da im je na samoj sjednici uručen materijal vezan uz točku donošenja odluke o izgradnji „spalionice otpada“ odnosno kako se u materijalima navodi „energane-toplane“. Općinsko vijeće nakon provedene rasprave donijelo je odluku o prihvaćanju pisma namjere Trgovačkog društva HIS d.o.o., Donja Višnjica za poslovnu suradnju u razvoju poduzetničke zone Jertovec u cilju izgradnje toplane-energane na komunalni otpad i biomasu. Premda su oporbeni vijećnici iskazali zabrinutost za kvalitetu života, blizine takvog skladišta otpada mještanima i predlagali načelniku da provede javnu raspravu s obzirom na osjetljivost teme, odluka je ipak donesena glasovima vladajuće većine. Napominjemo da smo svjesni osjetljivosti teme zbrinjavanja otpada i njegove daljnje prerade, ali da se prezentiranjem samo pozitivnih strana izgradnje takvog postrojenja (energija, nekoliko novih radnih mjesta, reciklaža) zanemaruju negativne posljedice zbog blizine naselja Jertovec, Sušobreg, Konjščina, ali i blizinu škola i vrtića. S obzirom na Odluku o donošenju Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. - 2022. godine reciklažno dvorište je najveća razina značaja lokalne samouprave, dok je izgradnja  toplana i spalionica u državnoj nadležnosti. Svi projekti u gospodarenju otpadom moraju imati Studiju izvedivosti uzimajući u obzir tehničku izvedivost te financijsku, ekonomsku i ekološku održivost, ali općinska vlast je spremana prodati zemljište s cilje izgradnje takvog postrojenja i bez studije izvedivosti. Smatramo da planiranje takve izgradnje u Konjščini ne poštuje pravne i prostorne okvire u održivom gospodarenju otpadom. Nadalje, mišljenja smo da Konjščina ne posjeduje stručne kapacitete za održavanje takvog objekta, te ne postoji nikakav podatak o dugoročnom utjecaju jednog takvog postrojenja na okoliš i ljudsko zdravlje s obzirom da pretpostavljamo da će se komunalni otpad dovoziti iz drugih dijelova Hrvatske i tu stvarati odlagalište za potrebe spalionice. S obzirom da je očuvanje prirode i čovjekova okoliša jedna od najvažnijih ustavnih vrednota, pozivamo Vas da iznošenjem svog mišljenja djelujete na očuvanje zdravlja sadašnjih i budućih generacija naše općine jer vjerujemo da Vam nije svejedno kakva je kvaliteta života u Vašem mjestu!

 

Ne dopustite da drugi odlučuju umjesto Vas!

Pratite naše aktivnosti putem društvenih mreža i ostalih medija!!!


Krizni eko stožer Konjščina KESK    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem, ovlašćujem Krizni eko stožer Konjščina KESK da preda moj potpis onima koji imaju moć po tom pitanju.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticija24.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...

Facebook