Spriječimo štetnu promjenu GUP-a Zagreb

bazna-stanica.jpg

Nažalost, upravo je u proceduru upućen prijedlog KONAČNE Odluke o izmjenama GUP-a Zagreb, koji sadrži jednu UŽASNU promjenu:

U čl.44 mijenja se stavak koji glasi:
"Antenski prihvat mora biti NAJMANJE 12 METARA VIŠI od svih građevina u krugu 100m."
u
"Antenski prihvat mora biti VIŠI od svih postojećih građevina u krugu 100m."
(može biti viši i samo 1 cm, ne treba više biti barem 12 m iznad..)

U praksi to znači:

  • legalizaciju svih krovnih prihvata postavljenih protivno GUP-u (odnosno onih koji nisu 12 m iznad svih zgrada u krugu 100 m)
  • mogućnost "spuštanja" infrastrukture najmanje 12 metara, dakle još bliže stanovima
  • mogućnost postavljanja antena na zgrade niže od okolnih ( postolje za stup je cca 4 m, ako je sam stup 10 m, to bi značilo da može doći na zgradu 3 kata nižu od susjedne).

Mislimo da ne moramo objašnjavati što će to značiti kad HAKOM uskoro odobri komercijalnu upotrebu 5G (umjesto dosadašnjih 2,4 GHz, imat ćemo 3,8 GHz i 26 GHz). Samo za primjer, u regiji Bruxelles je zaustavljeno uvođenje 5G (ministrica zažtite okoliša je izjavila "građani Bruxellesa nisu pokusni kunići čije zdravlje mogu prodati za profit"), a isto su napravili kantoni Geneva, Vaud i još neki u Švicarskoj.

Predložena izmjena GUP-a Zagreb nikako ne bi smjela biti prihvaćena u Gradskoj Skupštini jer predstavlja nasilje nad Zagrebom i zdravljem njegovih građana.

O ovom prijedlogu nije bila provedena javna rasprava.

Postojeći kriteriji u GUP su uneseni 2016 g., nakon što su građani u javnoj raspravi 2014 g. dali nekoliko tisuća primjedaba kojima su tražili reguliranje načina postavljanja baznih stanica.

Ovom peticijom tražimo da se NE PRIHVATI prijedlog izmjene GUP-a Zagreb koji će biti početkom srpnja u Gradskoj skupštini zbog spornog članka 44.


Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem, ovlašćujem Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja da preda moj potpis onima koji imaju moć po tom pitanju.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticija24.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...