Zahtjev za reviziju troškova pročistača otpadnih voda u Sisku

Molimo Vas, podržite nas u zahtjevu da se odmah obustave sve aktivnosti na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Sisku, dok se još jednom ne provjere svi ulazni parametri i procijeni troškovna podnošljivost budućeg korištenja ovakvog uređaja za građane Siska.

Građani Siska pozdravljaju izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji se financira iz sredstava EU i komercijalnog kredita EBRD. Nažalost, projekt je nerealan, prekapacitiran, tehnološki upitan i financijski nepodnošljiv za većinu već previše socijalno ugroženih građana. Obraćali smo se na više adresa, od premijera do Hrvatskih voda i tražili pojašnjenja. Ministar Jakovina je potvrdio da će cijena vode biti preko 35 kuna/m3! To bi bila naskuplja voda u Europi.

Studije na kojima se temelji projekt skupo su plaćene našim hrvatskim sredstvima stranim konzultantima. Oni su morali izraditi prihvatljiv projekt, po kojem prema pravilima EU trošak vode sa svim porezima ne smije prelaziti 2,5 - 3%  primanja prosječne obitelji. Napravili su predimenzioniran i preskup projekt rijedak i u najbogatijim zemljama EU. Prodaju nam "autobus kojim će se na posao voziti jedna osoba". A znamo da nam je i posao upitan.

Projekt se temelji na pravilima tzv. „žute knjige“, pa kako još nije dovršen Glavni projekt, tvrtka koja je dobila posao još uvijek ima i obavezu i vremena za popravak mogućih propusta.

Nama u Sisku se čini da netko namjerno čini vodu tako skupom, kako bi građani zbog nemogućnosti plaćanja računa doalzili pod ovrhu i gubitak imovine. Nije ovo jedini projekt u Hrvatskoj, kojega nam "poklanjaju", a troškovi za građane su nepodnošljivi. Danas je na redu Sisak, a sutra ste i Vi. Čini se da je Hrvatska puna ovako nerealnih projekata, koji ne moraju biti takvi. Ima takvih projekata i u državama u okruženju.

Hvala na podršci! Danas Vi pomažete nama, sutra ćemo i mi Vama. Moramo biti jedinstveni u zaštiti od ovakvih načina pljačke.

 

U ime Inicijative građana za održivi razvoj grada Siska i onih kojima je stalo

Dr Viktor Simončić

 

 

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize darko bjelica to hand over my signature to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. To ensure you receive our emails, please add info@peticija24.com to your address book or safe senders list.

Plaćeno oglašavanje

We will advertise this petition to 3000 people.

Facebook