Петицијa за постављање новог свештеника

Архимандрит Пантелејмон (Јовановић) - слуга Бога живога

/ #25

2015-01-27 00:08

Брате Аписе, са задовољством излазим у сусрет твојој другој молби. Са задовољством, јер нема већег задовољства него да сведочим истину и до последњег атома снаге се борим за свету истину. Све што долази од Господа је задовољство, и истина и правда и вера и поштење и побожност и свака хришћанска врлина и вечно спасење. Од тога нема већег задовољства и дубљег смисла човековог постојања овде на земљи. О тој учитељици Виолети, њеној бескрупулозности, превртљивости, непоштењу, лицемерју, незахвалношћу и несавесношћу, већ сам писао па сада представљам само делић тог свог искуства и сведочанства и на овом месту.

 

 

 

Kada sam pre pet godina osnovao skolu na crkvenom imanju, potrosio oko R 50 000 za renoviranje ucionice (i jos oko R 30 000 donacija koje sam dobio za opremanje ucionice), kada sam prikupljao po raznim Ministarstvima po Srbiji donacije za rad i opstanak skole, kada sam pozvao tu "uciteljicu" Violetu da se pridruzi nasoj skoli i spojio je sa Srpskom Patrijarsijom i Ministarstvima u Srbiji, kada sam im prosledio kontakte novinara, medija i raznih udruzenja i organizacija….., tada jos uvek Violeta “nije bila otkrila” da sam zapravo ja nepozeljna licnost u toj skoli koju sam osnovao i pozvao je da nam se pridruzi, jer sam cuo da je u prethodnoj skoli u Johanesburgu dobila otkaz, pa mi je bilo zao. Dakle, kada je skola stala na noge, ostvarila kontakte, prikupila donacije i ugodno se smestila na predivno crkveno imanje i u prelepu i bogato opremljenu ucionicu, onda – gle cuda, "uciteljica" Violeta je otkrila da je o. Pantelejmon koji im je sve to obezbedio – zapravo nepozeljna licnost i da ga treba klevetati i lagati protiv njega gde god se stigne (!?!?). To vam je slicno kao kada bi se vase dete (kome ste obezbedili krov nad glavom, zaposlili ga, omoguculi mu sve uslove za rad i zivot...), okrenulo se protiv vas, pocelo da radi protiv vas, da vas saplice, zabada noz u ledja i kopa vam jamu ali tek posto ste vi izvrsili svoju roditeljsku duznost i sve mu obezbedili i stvorili. Kojim imenom biste nazvali takvo dete? Nezahvalno, neposteno, nesavesno, bezdusno, pokvareno, prokleto....

 

Dalje, posto sam saznao da, kada se nadje u Srbiji pomenuta Violeta zloupotrebljava kontakte i na svim mestima i na sve nacine pokusava da siri klevete protiv moje malenkosti, pokusavao sam da razgovaram sa njom, da pronadjemo resenje i resimo stvar pre nego sto se otme kontroli. Posto sam od nje uvek slusao jedno isto: da ona “ne zna o cemu ja govorim i da ne postoji nikakvo sirenje kleveta i neprijateljsko delovanje iz skole upereno protiv mene” – prvo sam se osecao nemocnim i bio iznenadjen kolicinom nespremnosti za otvorene i iskrene razgovore, a zatim sam se osecao pomalo i cudno kao da govorim sa nekim robotom koji je navijen i naucen da prica jednu istu pricu bez emocija, koliko god da ona nema dodirnih tacaka sa istinom i realnoscu.

 

Posle mnogobrojnih usmenih svedocanstva o njenim destruktivnim i klevetnickim aktivnostima, iz pouzdanih i poverljivih izvora (Patrijarsija, Kabinet Patrijarhov, Ministarstva, Vladine Kancelarije….- gde sve nije stigla), poceo sam da dobijam i pismene potvrde onoga sto sam slutio da se bestidno i nesavesno desava vec duze vremena, a sto "uciteljica" uporno demantuje (“u lazi su kratke noge”). Evo samo jednog u nizu dokaza da je ta nesavesna zena bila veoma neiskrena (lagala) kada je u pitanju kontakt i komunikacija sa mnom koji sam osnovao srpsku skolu u Johanesburgu i pozvao je da tu radi. Pismo koje sledi je sastavila i predala licno "uciteljica" prilikom (neuspesnog) pokusaja da zakaze sastanak sa jednim od Ministara u Srbiji:

 

Postovani g. ministre,

 

Molim vas da me primite u vremenu koje vam odgovara kako bih vas upoznala sa radom srpske skole “Sveti Sava”, iz Johanesburga i problemima sa kojima se suocavamo u nasem radu. Skola je zalaganjem Ambasade u Pretoriji, Ministarstva prosvete, posebno gdje Vesne File i mojim licnim dugogodisnjim volonterskim radom, uvrscena u dopunski program srpskih skola u dijaspori (naravno, ovde Violeta lukavo ne pominje ko i kako je stvorio/osnovao tu skolu). Dosadasnja odlucujuca saradnja sa Ambasadom i Ministarstvom prosvete je bila na izuzetnom nivou.

 

Suoceni smo, sa opstrukcijom lokalnog svestenika, koji na negativan nacin bitno utice na rad skole ugrozavajuci napore celokupne srpske zajednice u Juznoj Africi. Zato Vas molim da me primite kako bih mogla da vas licno upoznam sa problemom i zamolim za zastitu drzavne skole “Sveti Sava” i nase dece. (!!! Necuveno, nesavesno i bezobzirno! Kao da je moguce i da bilo ko zdravim razumom moze da prihvati bestidnu konstrukciju da onaj ko je iz ljubavi osnovao skolu i obezbedio sve uslove za postojanje i rad skole, sada ugrozava, negativno utice i ometa skolu!!!)

 

….Zahvaljujem Vam na paznji i nadajuci se skorom vidjenju,

 

Srdacno vas pozdravljam,

 

Violeta Pavlovic Marinovic

 

Profesor? razredne nastave u dopunskoj skoli “Sveti Sava”, Johanesburg

Evo pravog pokazatelja vremena u kome sada zivimo. Pogledajte moralni sunovrat nase nacije (koji je zapoceo 1945. godine i od tada nikako da se uspravimo)."Prosvetni radnik" gleda svestenika u oci i laze, a da ne trepne. Da li biste poverili svoju decu takvoj "uciteljici" - "pedagogu"?

Iako razumem da visedecenijski bogoborni drzavni aparat i komunisticki sistem u zemlji iz koje smo svi dosli uzima svoj danak i dan danas, pa cak i na udaljenim kontinentima gde zivi nas narod, ipak sto je mnogo – mnogo je. I to ne pisem o duhovnoj strani, posledicama i pozadini ovih postupaka, vec o obrazu, vaspitanju, kulturi i savesti. Ovakvo ponasanje je necuveno i skandalozno. Na prvom mestu pred Gospodom Bogom, a onda i pred narodom. Mozete samo pretpostaviti koliko svega ovoga ima i sta je sve "uciteljica" radila necasno (“iza ledja”) sa losim namerama. Na sta je sve spremna takva licnost i u buducnosti? Moze li joj se bilo sta verovati? Svaki dalji komentar je suvisan. 

Ako bih jos pisao o njenim bezboznim optuzbama da sam ukrao od skole pare!? (omiljena tema uvek bila za bezboznike i kada treba ukloniti nekoga ko je odan Crkvi i rodu srpskom), pa da zabranjujem deci sve i svasta (ko me bar malo poznaje, zna koliko volim decu), da ih maltertiram.... mnogo bi prostora zauzelo opisivanje svih necasnih radnji, spletki, lazi i kleveta tog laznog pedagoga ili kako ona sebe voli da naziva - profesora.... Nije mi jasno kako se ne boji Gospoda Boga samo za svo zlo koje je ucinila prema meni (ne ulazeci u ostale grehe)? Ako nista, ima porodicu - trebala bi da se boji i pazi, i pred Bogom i pred ljudima, sta radi i kako zivi. Ako je greh ciniti zlo prema bilo kome, zamislite onda koliko je tezak greh ciniti zlo svome dobrocinitelju i nekome ko je monah i ceo svoj zivot posvetio Gospodu i putu Bozijem? Na zalost, pitanje je da li tu uopste ima pomoci. Njen je deda komunisticki narodni heroj koga su cetnici ubili i cija se bista i dan danas nalazi u njenoj rodnoj varosici. Mozda i tu lezi jedno od objasnjenja ko je ta "uciteljica" Violeta....