Revizija ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice

Sinuhe
Gost

/ #79

2013-10-13 21:45

Ugovori Republike s Vatikanom/Svetom stolicom derogiraju sekularni karakter hrvatske republike koji je zajamčen Ustavom a štetni su za Hrvatsku i u ekonomskom smislu. U državi se nameće Zakonik kanonskog prava, koji se postavlja iznad Ustava. Najnoviji zahtjev jednog katoličkog biskupa na misi uz proslavu crkvenog blagdana Velike gospe (15.08.2013.) da saborski zastupnici izmijene važeći civilni zakon koji regulira pobačaj u skladu s naučavanjem katoličke crkve zadnji je u nizu (opasnih) miješanja crkve u državna pitanja. Kontinuirano i agresivno uplitanje u odgojno-obrazovni proces koji obuhvaća i djecu ne-katoličkih i djecu katoličkih roditelja također je nedopustiv u sekularnoj državi i štetno je za mladi naraštaj.
Sekularna država je jedini garant jednakosti prava svim konfesijama i svjetonazorima. Katolicima, kao ni drugim vjeroispovjestima i bezvjernicima, država ni na koji način ne brani da ispovijedaju i žive svoju vjeru i uvjerenja. Katolici su apsolutno slobodni da žive u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima i kanonskim zakonima: da ne čine abortus, da ne koriste modernu kontracepciju, da ne masturbiraju niti upražnjavaju istospolni seks ili seks izvan braka... Ali treba i druge pustiti da žive u skladu sa svojiom uvjerenjima ! Ne treba dozvoliti da crkva iskorištava državu da ona penalizira postupanja koja crkva osuđuje i to stoga što ( više) nije u stanju uvjeriti svoju pastvu u istinitost i ispravnost svojih dogmi i naučavanja.
Tako je kroz duga stoljeća radila inkvizicija: ona je heretike isporučivala državi da ih kazni, kako ne bi sama "okrvavila ruke".

Jedan od razloga za reviziju Ugovora ( što se mene tiče može i raskid jer RH od njih nema ama baš nikakve koristi nego samo štete) jeste što su uglavljeni u tajnosti, bez javne rasprave, što je bila glavna zamjerka našeg Ustavnog suda u slučaju Zdravstvenog odgoja. Neka to isto pravilo dosljedno primijeni na Vatikanske ugovore, čiji značaj za hrvatsku državu i društvo daleko nadmašuje značaj jednog provedbenog propisa !

Pozdrav,
Gorjana Gjurić