Zaštitimo Imunološki zavod RH

HUZP

/ #188

2014-01-16 13:58

Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatske Vlade,


potaknuti najnovijim događanjem oko stečaja Imunološkog zavoda apeliramo na Vas i cijelu Vladu Republike Hrvatske da pomogne jednoj tako važnoj instituciji.

Imunološki zavod je sustavno loše vođen proteklih 20 godina tj. nije se ulagalo u proizvodne pogone. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je sama izjavila – „imate fenomenalni stručni kadar, fenomenalne cjepne sojeve na kojima vam mogu svjetski lideri u toj branši zavidjeti, napravite nove pogone i to je to“.
Mi građani nemamo koristi od propasti ove renomirane institucije, koja je počela sa radom prije 120 godina. Zašto?

1. Zato što je to institucija od nacionalne sigurnosti.
2. Zato što preparati od krvi neće sigurno biti istog podneblja, kupovat ćemo preparate koji su nastali od krvi drugih naroda (Kineza, Indijaca, Afrikanaca i.t.d.) iz raznoraznih socijalnih staleža (narkomani, alkoholičari.), te na taj način u Hrvatsku možemo unijeti druge krvne bolesti
3. Zato što će u slučaju neke epidemije proizvođači cjepiva prvo namiriti potrebe svoje države i država susjeda ili dobrih platiša, a mi ćemo biti među zadnjima, što bi moglo imati katastrofalne posljedice za Hrvatsku.
4. Zato što će lijekovi koje ćemo kupovati vani, više puta biti skuplji od proizvoda Imunološkog zavoda, a to u konačnici plaćaju građani potrošači
5. Zato što postoji Zakon o zaštiti prava pacijenata.
6. Zato što je sramotno da u Hrvatskoj radije izdvajamo iz proračuna i financiramo razne Agencije (koje ništa ne proizvode), a Imunološki zavod strateški važnu instituciju zanemarujemo.
7. Za izgradnju novih pogona Imunološkog zavoda dovoljno je toliko financijskih sredstava koliko se izdvajaju možda za neku od Agencija.
8. Zato što je Imunološki zavod u stanju sam se financirati, kao što je to bilo prije privatizacije. Dakle Hrvatska bi imala samo koristi od njega, punio bi državni proračun. Potreban je samo stručni „dobar gospodar“ .
9. Zato što financijski pokazatelji Imunološkog zavoda govore da su bili veoma uspješna tvrtka i da to mogu uz, za državu, mala ulaganja ponovo biti, a kako je Imunološki u vlasništvu države, onda je i red da država jednom u dvadeset godina „pokreči“ ono što je u tih dvadeset godina „zaprljala“.

Spašavanjem Imunološkog zavoda smanjili bi se troškovi za kupnju lijekova u inozemstvu, a ujedno bi kroz nastavak rada ove ustanove ostalo raditi 200 stručnih ljudi, koji bi svojim radom ipak rasteretili Zavod za zapošljavanje.
Odlaskom tih kadrova „trbuhom za kruhom“ u inozemstvo teško ćemo takvu instituciju ponovo pokrenuti. To nam je poznato iz niza slučajeva, kao što je bila recimo tvrtka Prvomajska. Vodeći kadrovi Prvomajske se danas nalaze od Novog Zelanda, Australije, Njemačke, Kanade i SAD-a.
Vjerujemo da ste svjesni da nestajanjem Imunološkog zavoda, na Zavod za zapošljavanje kao teret društvu odlazi 200 vrhunskih stručnjaka, koji umjesto da donose ovome društvu novu vrijednost, postati će teret, a kroz kratko vrijeme će trošak njihovog boravka na burzi premašiti trošak potrebne modernizacije, koja je potrebna kako bi se ponovo dobile izgubljene licence i pokrenula proizvodnja.
Za modernizaciju Imunološkog zavoda jednostavno bi se trebao pronaći novac kako bi mogao ponovo zauzeti svoju poziciju među uspješnim izvoznicima.

Naime, Imunološki zavod proizvodi preparate, koji su bili poznati u svijetu i prije 100 godina i koji mogu i dalje biti na prvom mjestu na svjetskoj ljestvici sličnih proizvoda i predlažemo da ih se tako tretira.
Ako nam je stalo do pravog domaćeg proizvoda, za koji nije potrebno trošiti sredstva za reklamu, onda učinimo sve da spasimo ove proizvode i budimo država sa sjajnim “ brendom“, bez obzira na proizvode svjetske kemijske i farmaceutske industrije.

Zahvaljujemo svima koji će pročitati ovaj apel za spas Imunološkog zavoda, a time i oporavak našeg zdravstva jer dugoročno ćemo od našeg Imunološkog zavoda kupovati jeftinije proizvode.