Peticija za ukidanje obaveznog cijepljenja u Hrvatskoj


Gost

/ #130

2014-03-27 12:37

Kao pravni stručnjak želim istaknuti da mi je neprihvatljivo da proizvođači ili distributeri (tj. oni koji zarađuju na cjepivima) ne odgovaraju za štetne posljedice svojih cjepiva, nego za štetne posljedice uslijed cijepljenja odgovara RH. Dakle, situacija je apsurdna, jedni zarađuju, a drugi odgovaraju. A da sve bude još tragikomičnije, porezni obveznik RH nakon uspješno provedenog parničnog postupka (radi naknade štete, a bilo je takvih slučajeva), neizravno sudjeluje u plaćanju odštete samom sebi, budući RH isplaćuje odštete novcima svih nas poreznih obveznika (dakle i oštećenika)!?
S ovim su usko povezani i nezanemarivi problemi glede objektivnog i stručnog praćenja nuspojava i pružanja odgovarajućih cjelovitih informacija pacijentima (riječ je o kompleksnom i skupom postupku, a opće je poznato kako RH štedi na sve strane). Ovaj čas postoji klasični sukob interesa tj. onaj tko ne zarađuje, ali odgovara, treba priznati da je neko točno određeno cjepivo prouzročilo neku štetu (RH odgovara)!? Mnogi su već imali problema sa sustavom kada iz svih ovih razloga nisu dobili odgovarajuću stručnu podršku. To je još jedan vrlo važan razlog ukidanja zakonske obveze (samim time se ukida i odgovornost RH za nečija tuđa cjepiva, a uzročno posljedično se proizvođači motiviraju za veće interne kontrole svojih proizvoda i značajno poboljšanje kvalitete njihovih proizvoda, jer ukoliko one ne budu odgovarajuće prijeti im velika šteta).
Kada se zna da je danas novac tj. profit, glavni pokretač (osobito korporacija, u ovom slučaju farmaceutskih), treba upotrijebiti navedenu motivaciju na korist svih građana RH i postaviti i za farmaceutske korporacije pravila koja važe u svim ostalim područjima za sve ostale gospodarske subjekte.
Farmaceutske korporacije nisu i ne smiju biti "svete krave".