Mjere financijske pomoci zbog pandemije COVID-19 za profesionalne sportase s potpisanim amaterskim ugovorom o igranju

Dragi igrači, u nastavku vas molimo da pročitate tekst koji ćemo uputiti Vladi Republike Hrvatske i Središnjem državnom redu za šport.

Inicijativa se prije svega odnosi na igrače s potpisanim amaterskim ugovorom o igranju, ali čak i ako ste  sportaš s potpisanim profesionalnim ugovorom o igranju ili ste u kakvom trećem statusu u vašem klubu, ili ste građanin koji nam želi pomoći, vaša pomoć (potpis) će nam puno značiti. Samo zajedno možemo nešto promijeniti.

Ako se slažete s našom inicjativom, molimo vas da poduprete našu peticiju svojim potpisom.

Dajte i vi najbolje od sebe i pomognite sebi i svojim suigračima u ovim teškim trenucima!

Da bi potvrdili svoj potpis, molim vas da potvrdite autorizacijski link koji će vam doći na E-maiodmah nakon što potpišete (pogledati i junk E-mail, tekst je na engleskom jeziku, pošiljatelj je: peticija24.com) jer bez autorizacije potpis nije valjan.

 

Hrvatska udruga profesionalnih sportaša

 

 

 Poštovani,            

Svjedoci smo dosad neviđeno teške situacije u Republici Hrvatskoj i ostatku svijeta, uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19. Mnoge institucije, stožeri te pojedinci daju najbolje od sebe kako bi pomogli onima pogođenim pandemijom. Mi sportaši, po prirodi svog posla, primorani smo uvijek  davati najbolje od sebe te se boriti do zadnjih atoma snage pa stoga imamo odgovornost ukazati na Vam na situaciju s kojom smo se mi susreli u ovim nesretnim okolnostima.           

Prije svega, napominjemo da ova inicijativa potječe iz kruga košarkaša/košarkašica koji nastupaju pod ingerencijom Hrvatskog košarkaškog saveza, i to igrača HT Premijer lige te igrača/igračica Prve lige (dalje u tekstu svi izrazi koji se koriste u muškom rodu odnose se jednako na muški i ženski rod), no vjerujemo da će se i drugi sportaši prepoznati u opisanom stanju.             Naime, Hrvatski košarkaški savez je dana 01. travnja 2020. godine donio „ODLUKU o prekidu svih košarkaških natjecanja i završetku natjecateljske sezone 2019/20“. Citiranom odlukom je košarkaška sezona 2019./2020. skraćena za barem tri mjeseca.            

Nažalost, ustaljena praksa u svijetu košarke je da se ugovori koje kao košarkaši potpisujemo sa svojim klubovima odnose na jednu ili više sezona, no najčešće u trajanju 7-8 mjeseci. Za ostatak godine, kad ne traje natjecateljska sezona  (najčešće razdoblje od četiri mjeseca) nemamo nikakvih primanja. S obzirom na citiranu odluku HKS-a, dovedeni smo u situaciju da se  moramo nositi s još većim brojem mjeseci bez prihoda, čak i više od šest mjeseci. Uz spomenuto, općepoznato je da se većina klubova u Republici Hrvatskoj financira uglavnom iz gradskih proračuna. Situacija s navedenom pandemijom je eskalirala upravo početkom 2020. godine te mnogi klubovi nisu ni zaprimili potrebna sredstva (čak ni od privatnih sponzora) kojima bi isplatili plaće. Zbog navedenog će mnogi od nas, ako uračunamo prethodna dugovanja klubova od početka tekuće godine, ostati bez prihoda čak devet mjeseci. Uz sve navedeno brojni klubovi su već počeli raskidati ugovore s igračima kako bi smanjili troškove.            

Nastavno na sve rečeno, od iznimne je važnosti napomenuti kako bi šira javnost mogla zaključiti da se radi o „superzvijezdama“ kojima ne treba financijska pomoć. Ipak, stvarnost je dijametralno suprotna. Riječ je o sportašima koji sa svojim prihodima ne odskaču od prosjeka plaće ostalih hrvatskih građana, kada te prihode uopće primaju.            

Ujedno, u ovom trenutku, iako se neuspješno to napominje već godinama,  treba naglasiti činjenicu da najveći broj košarkaša u Republici Hrvatskoj ima potpisane amaterske ugovore o igranju sa svojim klubovima iako su po gotovo svim kriterijima profesionalni sportaši. Naime, Zakon o sportu i registracijski pravilnik Hrvatskog košarkaškog saveza definiraju profesionalne sportaše (igrače) kao one igrače koji s klubom imaju zaključen ugovor o profesionalnom igranju, kojem je bavljenje košarkom osnovno zanimanje i koji su obvezno osigurani po toj osnovi u skladu s posebnim propisima. S druge strane, gotovo svim igračima s potpisanim ugovorom o amaterskom igranju prihod od igranja uistinu i predstavlja osnovno zanimanje, odnosno osnovni i/ili jedini izvor prihoda. No, kod ugovora o amaterskom igranju dodatnih davanja nema (neto je jednak brutu), odnosno doprinosi se ne uplaćuju, pa se koriste često u praksi isključivo radi klubova koji su primorani potpisati ugovore o amaterskom igranju s igračima u nemogućnosti financiranja ugovora o profesionalnim igranju. Sva ostala razlikovanja između igrača s ugovorom o profesionalnom igranju i ugovorom o amaterskom igranju ne postoje. Riječ je o igračima unutar iste momčadi, s jednakim obvezama prema svojim klubovima. Nadalje, primjenjuju se jednaki kriteriji u pogledu prelaska igrača iz kluba u klub, u pogledu prijelaznih rokova, glede penalizacija prilikom prelaska iz kluba u klub, formalni uvjeti za valjanost ugovora su isti i sl. Da je tomu tako potvrđuju odredbe članka 50. i članka 60. Registracijskog pravilnika iz kojih je jasno vidljivo da klubovi Prve lige i amaterski klubovi HT Premijer lige mogu imati zaključene ugovore o profesionalnom igranju s najviše do polovice licenciranih seniorskih igrača, a s ostalim licenciranim seniorskim igračima moraju imati zaključene ugovore o amaterskom igranju. Čak i profesionalni klubovi HT Premijer lige imaju obvezu zaključenja ugovora o profesionalnom igranju samo s polovicom plus jedan igrač od svih licenciranih seniorskih igrača, dok s ostalim licenciranim seniorskim igračima mogu, a nerijetko imaju zaključene ugovore o amaterskom igranju. Stoga, funkcioniranje HT Premijer lige i Prve lige temelji se na igračima s potpisanim ugovorom o amaterskom igranju te vjerojatno bez njih niti jedan klub ne bi mogao funkcionirati, odnosno natjecati se. Na igračima s potpisanim ugovorom o amaterskom igranju,  „profesionalci s amaterskim ugovorom“, počiva većina klupskog sporta, a upravo se na njih zaboravilo u kontekstu donesenih mjera zbog situacije izazivane pandemijom.            

U ovakvoj situaciji, ako se ne poduzme sve kako bi se spriječio gore naveden scenarij (sportaši bez prihoda više od šest mjeseci) mnogi od nas će bit primorani preusmjeriti se u neke druge djelatnosti, a hrvatski sport izgrađen na zalaganju upravo takvih „malih“ sportaša, ostat će „na aparatima“ te neće više moći funkcionirati. Vjerujemo da to nije nikome u cilju.            

Zbog svega navedenog vas molimo da uzmete u obzir našu situaciju, koja je rješiva samo uz vašu pomoć. Pozdravljamo sve mjere koje se donose za što bolje funkcioniranje čitavog gospodarstva u Republici Hrvatskoj u ovim teškim vremenima, no isto tako ukazujemo i da naša egzistencija uvelike ovisi o vašoj pomoći. Molimo vas stoga da se mjerama financijske pomoći, u vidu minimalno propisane plaće u Republici Hrvatskoj za naredna 3 mjeseca, obuhvate i sportaši s potpisanim ugovorom o amaterskom igranju, a kojima je to jedini izvor prihoda.  S obzirom na ukupan broj takvih igrača, vjerujemo da bi ova mjera pomoći bila „kap u moru“ trenutnih izdataka, a nama bi osigurala egzistenciju u narednom vremenu, te bi načetom hrvatskom sportu osigurala lakše preživljavanje. Radujemo se budućim sportskim uspjesima svih hrvatskih sportaša te vjerujemo da se i vi radujete zajedno s nama. Stoga upućujemo konstruktivni poziv: Dajte i vi najbolje od sebe!              

U prilog svemu navedenom dodajemo i potpise brojnih sportaša koji podupiru našu inicijativu te vas pozivamo da se očitujete o našem prijedlogu u najbržem mogućem roku.      

 

Hrvatska udruga profesionalnih sportaša


Hrvatska udruga profesionalnih sportaša    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem, ovlašćujem Hrvatska udruga profesionalnih sportaša da preda moj potpis onima koji imaju moć po tom pitanju.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticija24.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...

Facebook