Prestanak uništenja Trga žrtava fašizma u Zagrebu

Poštovani,

cilj ove peticije je obustavak radova na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, poznatijeg kao Džamija. Prije svega, najvažnije je napomenuti da ni u jednom trenutku nije objavljen službeni projekt i plan radova, nije proveden transparentan javni natječaj, te nisu obaviješteni gradjani o početku radova, niti su imali ikakav utjecaj na situaciju u kojoj je ugrožena njihova kvaliteta života, ali isto su tako prekršena i njihova osnovna gradjanska prava. U ovom tekstu tema je ponajviše Trg žrtava fašizma, razbijanje kamenih blokova Meštrovićevog paviljona i njegove okolne zelene površine, ali potencijalna još gora opasnost prijeti u kompletnom obustavljanju prometa(dakle, i auti i tramvaji, konkretno linije 1 i 17) kroz ulice kneza Višeslava i ulice Franje Račkoga, što bi praktički uništilo povezanost Borongaja sa centrom Zagreba, ali za više informacija možete pratiti facebook stranice ‘Spasi Zagreb’ i ‘Vratite magnoliju’.

Naime, gradonačelnik Bandić u svojoj misiji da grad Zagreb pretvori u cirkus, odlučio je da mu smetaju mirisne magnolije, zeleno grmlje i borovi koji daju dašak prirode i svježine usred centra Zagreba. ‘Mudro’ je zaključio da je umjesto toga bolje staviti nekakvu blještavu kičastu rasvjetu, i da, pogodili ste, još koju osvijetljenu fontanu jer ih, nažalost, ima samo 5 milijuna diljem grada. Naravno, nadam se da je sarkazam u ovoj posljednjoj rečenici bio dovoljno očit. Ne znam kako da se više nosim s tim, da netko tko nije odavde sebi uzima pravo da mijenja izgled grada i područja koja su netaknuta praktički stoljećima i u kojima smo odrasli. Zamislite da Vam stranac stigne u vaš dom i počne uništavati taj dom kojeg tako volite. Što biste učinili? E pa moj, i Vaš, dom je ovaj grad. Grad u kojem smo odrasli, grad koji ima jedan šarm, jednu toplinu, vrijednost, baštinu, ali isto tako i grad koji medu ostalim može biti ponosan da je prožet parkovima i prirodom koja uvelike pridodaje miru i ljepoti. Jedan od takvih parkova i znamenitosti je naša ‘Džamija’. Ona je prozor u prošlost, kao jedna konstanta u srcu grada koju godinama poznaju svi, nekad davno kao uistinu pravu džamiju pa sve do danas kao paviljon za umjetnost, kulturnu instituciju. Ali ono što toj zgradi i tom trgu daje život je priroda koja ga okružuje. Umjesto betona i željeza, ljepše je vidjeti bujne krošnje, u kojima cvrkuću ptice, osjetiti miris magnolija u proljeće te vidjeti njihove šarene cvjetove, koji odmah izmame osmijeh na lice i prisjećanje uspomena na neke ljepše dane. Vidite, magnolije su već nažalost nastradale, a kako stvari izgledaju s vremenom će i ostatak prirode, a s time i naša ljudskost. Još jednom takodjer skrećem pažnju, da je ovo potencijalno samo početak, jer bi daljnji radovi i eventualni KOMPLETAN prekid prometa kroz dvije neizmjerno važne ulice u samom centru grada imale devastirajući učinak na cijelu povezanost grada. Ja Vas molim, stvarno od srca, da poduzmemo nešto u vezi toga, ne samo ovog slučaja nego i mnogih stvari, ali neka ovo bar bude korak u pravom smjeru. Spasimo naš grad, doslovno. Ja sam samo dijete ovog grada, baš kao i Vi, jako ga volim i neću dopustiti da ga netko iz vlastitih interesa uništava, nemojte ni Vi. Molim Vas potpišite se u najvećem mogućem broju :)

Hvala Vam svima unaprijed,

Topli pozdrav!


spasizg@facebook.com    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem, ovlašćujem spasizg@facebook.com da preda moj potpis onima koji imaju moć po tom pitanju.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticija24.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...

Facebook