Vlada RH mora dati ostavku radi svog nemara (efektivno odmah)

Prema gruboj procjeni, u požarima koji su već 27 sati aktivni na potezu od Omiša do Splita progutano je 4500 hektara guste borove šume, makije, trave, niskog raslinja i maslinika, a vatrogasci su tijekom ponedjeljka zaprimili više od 5000 poziva uznemirenih građana, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Situacija s požarom u Splitu više nije alarmantna kakva je bila sinoć jer je grad obranjen još u 23 sata u ponedjeljak, no još uvijek gori u Srinjinama i Žrnovnici, a najgore je tijekom noći bilo u Podstrani i Strožancu kojima je vjetar "prebacio" nove plamene jezike u kojima je izgorjelo nekoliko kuća.

Vatrogasci su zbog siline vatre u Podstrani i Strožancu do 3.30 sati gasili isključivo obiteljske kuće i gospodarske objekte, dok se u Žrnovnici situacija tijekom noći malo smirila. Stanovnici noć provode na cesti u borbi s vatrom, a izuzetno je dobro došla pomoć 28 vatrogasaca iz Karlovca sa sedam vozila. Trenutno gase vatru kod škole u Podstrani.

U Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split doznaje se da je izgorjelo nekoliko kuća i da će broj izgorjelih objekata biti velik, ali vjeruju da neće biti smrtno nastradalih osoba.

- Od 3.30 sati stanje na požarištu malo se smirilo jer nam se smilovao vjetar - kažu u Centru.

Ističu kako su im puno pomogle kolege vatrogasci koji su stigli u pomoć iz Primorsko-goranske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Dubrovačko-neretvanske županije i Zagreba, a tu su i hrvatski vojnici.

- Ne znamo kako će se sve dalje odvijati. Za sada je stanje nešto bolje, ali s vjetrom se nikada ne zna. Ovo je kataklizma, u svojih 36 godina staža nikada nisam imao gori požar. Čini se kako ćemo ga gasiti danima - izjavio je Hini dežurni vatrogasac.

Nešto poslije ponoći put Splita se iz ostatka Hrvatske uputilo 250 vatrogasaca s 50 vozila, a konvoj od 30 vozila krenuo je iz Zagreba. To bi uvelike trebalo pomoći da umorni i hrabri dalmatinski vatrogasci, koji se bore s vatrom već tri dana u kontinuitetu, konačno malo predahnu. Borba za Dalmaciju se nastavlja.

 

Plenković je na konferenciji za novinare nakon sastanka najprije zahvalio svim vatrogascima, pripadnicima hrvatske vojske, hrvatskoj policiji, državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, ali i građanima i članovima Torcide koji su pomogli u gašenju požara koji je sada, nakon tridesetak sati, u najvećoj mjeri lokaliziran. Kazao je kako u gašenju trenutačno sudjeluje 159 vatrogasnih vozila, 700 vatrogasaca i pripadnika hrvatske vojske, a nove jedinice stižu iz središnje Hrvatske i Dubrovačko-neretvanske županije. Naglašava kako solidarnost uz kvalitetnu organizaciju na razini cijele Hrvatske funkcionira. Iz situacije će, kaže, ''izvući pouke i unaprijediti mehanizme nadležnih službi''.  – Kada radimo sve planove vodimo računa o ljetnim mjesecima. Hrvatska je mediteranska zemlja, nismo jedini koji smo pogođeni požarima – dodao je.

OVO JE SRAMOTA! Dižite se protiv ovog kriminala!Dajte šansu nekome tko bi radio dobar posao.NIKAKVE STRANKE DOSADASNJE!!!

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem, ovlašćujem Tweety bird da preda moj potpis onima koji imaju moć po tom pitanju.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticija24.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...

Facebook