Zaštitimo zelenu zonu Radićevo šetalište

NE DAMO ZELENU ZONU!

Izmjene i dopune GUP-a, radi zemljišta koje se nalazi u zelenoj zoni? Atraktivno zemljište, između Ksaverske ceste i Radićevog šetališta k.č.3661 K.o. Gračani (lokalno poznato kao Klakova livada) ponovno izaziva interese. Naravno, radi se o zemljištu na koje su oko bacali svi Ostap Benderi (do '90-te) odnosno "pretvorbeni uspješnici" (tipa Gazde) u sadašnjoj nam Državi. Vjerujući u vlastite "sposobnosti" te dobre veze i poznanstva, a Javni interes je ionako relikt prošlih vremena i nekih drugih prostora. Zemljište se prema GUP-u nalazi u zelenoj zoni (Z1) što znači kako ga je lokalna uprava trebala staviti u javnu funkciju, a s privatnim vlasnikom dogovoriti odštetu, zamjenu vrijednosti, ugovor o održavanju livade ili nešto četvrto. Kako to nije učinjeno, u vremenima kada "institucije delaju (tj. dilaju) svoj posao..izgleda da se „našao se netko tko zna kako to riješiti“. Subota, 29. srpnja 2017. bageri čiste zemljište (Klakove livade) od raslinja i ravnaju među, a ponovno subota (slučajnost?) 26. kolovoza 2017. radnici betoniraju temelje za stupove i postavljaju žičanu ogradu! Sve što se radi "ispod žita" u građevini, radimo subotom, zna se! Stjecajem okolnosti i uvidom u dostupne digitalne podatke Javne uprave za navedenu česticu, već je zatražena Lokacijska dozvola Klasa/UP 350-05/2017-001/106. Budući se radi o zelenoj zoni (Z1), postojeći zakonski propisi jasno definiraju što se i na koji način može graditi u zelenoj zoni, uz napomenu da se početak svake izgradnje mora prijaviti na općini, a sve ostalo je nelegalna izgradnja. Dana 12. rujna 2017. započinje javna rasprava o prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreb. Od tog dana, građani Grada Zagreba imat će mogućnost uvida u urbanističke karte, koje su sastavni dio GUP-a. Javna rasprava će trajati od 12-26. 9. 2017. Javna rasprava znači da svi građani Grada Zagreba mogu dati svoje primjedbe, a urbanisti iste ugraditi u GUP ili ne. Kad Urbanistički zavod Grada Zagreba obradi zaprimljene primjedbe i prijedloge građana i definiraju se izmjene i dopune GUP-a, isti ide u Skupštinu na izglasavanje.  Što se tiče izmjena po primjedbama građana, manja je vjerojatnost da će urbanisti dirati zelenu zonu, međutim najveća opasnost je kod prihvaćanja GUP-a, i rasprave u samoj Skupštini, kad zastupnici komentiraju i daju svoje primjedbe, da se u gužvi "nenamjernom grješkom" predmetna parcela prenamjeni u građevinsku zonu. Očekujemo žurno djelovanje građevinske inspekcije radi uklanjanja nepropisno podignute ograde i angažman gradske četvrti radi stavljanja livade u javnu funkciju. Sva razmišljanja i prijedlozi su dobrodošli. Ukoliko ste suglasni s navedenim razmišljanjem, veselimo se Vašoj podršci. Građani koji poštuju Javni interes i Zakone Republike Hrvatske, nasuprot "poduzetnim uspješnicima" i koje kakvim dilerima.

Ako nas želite podržati u još jednom pokušaju samovoljnog prekrajanja prostornog plana grada Zagreba potpišite se i pridružite! Hvala unaprijed! 


Snježana Žulj, Sanja Šarac - grupa Zvijezda - Štitimo zelenu zonu    Kontaktirajte autora peticije


OR

Your email address will not be published on our site. However, the author of the petition will see all the information you provide on this form.

You will receive an email with a link to confirm your signature. Please check your inbox (and spam folder).
Facebook