Peticija za reguliranje obveza koncesionara na pomorskom dobru


Gost

/ #109

2013-06-09 10:12

Skiper sam na jahti od 30 m već 6 godina a bavim se ovim poslom preko 10 godina bio sam uglavnom po mediteranu osim u Africi a vjerujem da ni tamo nema ovakvih stvari.
Ovo je tema o kojoj bi roman mogao napisat. Pokušat ću biti kratak.
Problem je u tome što većina ljudi želi svoj mir na moru, zato imaju brod ili su ga iznajmili. Pa ako već uzimamo novce od njih a pametniji način očito ne znamo onda im lijepo naplatite to u sklopu vinjete ili boravišne pristojbe a ne da jedan kocesionar koji nije obrazovan i polu gol kao da je Tarzan s lokalnog otoka dolazi sa svojim propalim gumenjakom i veže se za mega jahtu od 50 m i viče "Imali koga" "Allo". Zamislite samo što vlasnik misli o nama i koju sliku šaljemo, pa se onda ljutimo kad nas zovu Balkancima.
Nautička industrija je profitabilna grana Hrvatske i to treba unaprijediti sa profesionalnim pristupom dugoročne isplativosti. Pokrenit investicije koje će se isplatiti tek nakon 10 godina društvu i državi a ne financirat lokalnog Tarzana.
I na kraju strani brodovi prvenstveno mislim na mega jahte koji definitivno donose najveću zaradu nautičkom turizmu plaćaju boravišnu pristojbu 1700 kn i onda poslje toga platiš svoje sidro u jednoj vali za mene je to dvaput plaćanje iste stvari. Novac ovim ljudima nije problem oni bi tu boravišnu pristojbu platili i 5000 kn samo da imaju svoju privatnost i da ne moraju gledat Tarzane okolo.
Recimo iz vlastitog primjera mi potrošimo oko 200,000 euro godišnje taj novac ostavimo Hrvatima i Državi a na drugu stranu cigančimo se za 100 eura. To je stvar principa gdje je vlasnik voljan isplovit van države, ne zaboravimo da se svi takvi vlasnici znaju međusobno i rado izmjenuju iskustva.
Recimo ACI kaže da je ostvario zaradu od 5 % veću nego lani (primjer) što bi po njihovom značilo da je broj nautičara veći nego lani a prešute da su poskupili 20 %. To vam je Hrvatska statistika.
Opet primjer iz vlastitog iskustva prije 7 god vez za moj brod je bio oko 13 000 eura danas je preko 25 000 eura zamislite da bilo koja druga stvar poskupi na taj nači mislim na jednostvane namirnice iz butige, a da ne govorim da je usluga ostala ista, struja, voda itd. znači samo se cijena mijenja.
Samo se nadam da će nam se ovo dobro odbit o glavu pa onda možda bude neki pomak.
I svi normali skiperi koji su bili po mediternau znaju da ima jako lijepih mijesta i vala od Turske pa do Lisabona i da je Jadran samo jedna veća vala koju kad pogledaš i nije baš s ruke jer ako uđeš moraš i izać istim putem. Hrvatska obala je meni najljepša na svijetu ali ako mislimo da smo nezamjenjivi onda se varamo. Vlasniku je isto vozio se on avionom 2sat do Hrvatske ili 2 ipo do Grčke.
Think about that!