Zaštitimo Imunološki zavod RH


Gost

/ #518 Komentar članka u Jutarnjem listu o Imunološkom

2014-01-21 10:24

Danas je objavljen članak o Imunološkom u Jutarnjem listu.
Koliko sam iz članka vidio, procijenjena vrijednost Imunološkog se svodi na materijalnu imovinu (iako mi je ta procjena s obzirom na lokaciju vrlo sumnjiva), a nigdje se ne spominje ono što najviše vrijedi, a to su sojevi, znanje i licence koje ima Imunološki, što po meni vrijedi puno više od spomenute imovine, koja k tome još nije ni uknjižena. Možda je zato ta procijenjena vrijednost manja za 50% od proknjižene u poslovnim knjigama Imunološkog? Znanje, kako ga vani zovu „Know how“ (u prijevodu znanje i iskustvo), se kod nas u poslovnim knjigama knjiži na kontu „Ostala nematerijalna imovina“ i ona je u slučaju Imunološkog jako teško procjenjiva.
Možda bi bilo dobro da sindikat angažira i akademika Silobrčića u smislu da on za javnost u obliku intervjua novinama prezentira značenje Imunološkog, kao i važnost opstanka Imunološkog za RH, jer je očito da ministar zdravstva i njegov pomoćnik tome nisu dorasli, što je vidljivo iz njihovih dosadašnjih izjava.
Nadalje, koliko je meni poznato, napraviti analizu i plan preustroja traje jako dugo, a sada najednom odnekud konzultantska kuća Cinotti Consalting već ima gotov plan za“ spas“ Imunološkog, što samo upućuje na to da je ova „kuhinja“ pripremana mjesecima prije s interesom da se firma rasturi na način da se podijeli na više dijelova, kako bi na onom zadnjem ostali dugovi i koji će otići u likvidaciju, dok će sve vrijedno neopterećeno dugovima za sitan novac pokupiti Galenski ili netko drugi, a „netko“ će uz konzultantsku kuću dobro zaraditi. Bilo bi zanimljivo da bivši direktor, koji se u medijima razmeće „pljuvanjem“ po Imunološkom, objasni, tko je to i za koji novac angažirao Cinotti Consalting, pa bi bilo malo jasnije „od kuda vjetar puše“
Nadalje, bilo bi vrijeme da sindikat Imunološkog organizira prosvjed na Markovom trgu, te da pozove građane da im se pridruže. Možda će tada neki shvatiti (ovisno o odazivu) što Imunološki znaći građanima „Lijepe naše“.