Ne želimo kontejnere za smeće u našim dvorištima i kućama.

Netjak

/ #21

2014-10-26 14:12

Ovakav ,toliko hvaljen,sustav odvajanja kakav imamo,sa kontejnerima na cesti,je promasen od pocetka i to nitko nadlezan nece priznati,naravno.

Ljudi bacaju sta stignu,i koliko mogu.Naplacuje se svakako samo ne posteno,jer jedinica mjere bi trebala bit kilogram a ne nekakve formule.Racunaju nam odvoz po nekim cudnim formulama a u kontejner smece moze ubaciti svatko,genijalno,a kako i ne bi kada ne postoje kante izvan najuzeg centra,u koju bi slucajni prolaznik ubacio praznu kutiju cigareta ili plasticnu bocu.Pa to bacaju u kontejnere ciji odvoz placaju domacinstva.

S druge strane,razvrstavanje je duznost onog cije je smece ,a ne komunalaca.Tko je bio jednom u Njemackoj ili Austriji zna da svako domacinstvo razvrstava otpad u svom stanu ili dvoristu.Po cesti nema kontejnera,a kako je unutar stanova i dvorista to ovisi o samom vlasniku.Svako vodi brigu o cistoci svojeg doma,a nije tesko ni izracunati kolicinu otpad,ako se to zeli.

Dosadasnji sistem naplate je mutan,jer se nezna tko ima koliko smeca,a k tome kako sam vec napisao,placamo i za slucajne prolaznike,jer kad kontejnera ne bi bilo po cesti moralo bi se postaviti kante a te kante tada netko mora i prazniti samo tko bi to placao,ovako je daleko zgodnije ubaciti u tudji kontejner.

Par kantica se uvjek moze negdje staviti,kao i krevet za iznajmljivanje,zar je?Ako vec slazemo turiste kao srdelice mozemo slagati i smece.

 

 

Prije prelaska na novi sustav cije uvodjenje podrzavam,potrebno je:

1.da netko prizna da dosadasnji i nije bio bas nesto,i da zbroji koliko ce nas sad  kostat sve to novo,sta sa neadekvatnim kontjnerima i kamionima,hoce li se njima vaditi barke iz mora,voziti djeca u vrtic i skolu,uredjivati maslinike i sl.

2.promjeniti sustav naplate po tezini, bez cudnih formula i kvadrata povrsine,nego na vagu i gotovo.

3.uvodjenje sluzbe koja ce kaznjavat lijencine i sporkacone koji ce bacat smece u grmlje.

4.postaviti kosare za smece setaca,turista,prolaznika,po cijelom gradu a ne samo u centru,te iste kosare prazniti redovno