Peticija za reguliranje obveza koncesionara na pomorskom dobru

stari skiper

/ #75

2013-02-17 21:50

Na nekim bovama je jako opasno nočiti jer su napravljene kako se kome činilo. Bove kod Suska ako okrene na buru su jako opasne in ne pružaju nikave sigurnosti. Tamo nikad ne bi nočio čak i ako mi plate. Pre skoro deset godina su bile u zaljevu Pantera postavljene bove među prvima na jadranu. Bile su poprilično popunjene. Prognoza je bila jako loša. Odlučili smo sidriti i pustiti sav lanac (60m). Došla je nevjerojatno jaka nevera neobičnog smjera i za samo nekoliko minuta pobacalo sve brodove zajedno s bovama na kamenu obalu. Ljudi su vikali u pomoč i bila je nepopisiva panika. Poslije nevere kad su vidjeli šta se desilo tadašnji koncesionar je na silu čak uz protivljenje nekih vlasnika brodova snažnim ribarskim brodom zahvatio konop bove i odvukao brodove s obale na silu. Nekoliko brodova je slalo pozive u pomoč jer su bile na brodovima i familije s djecom a u brod je počela ulazit voda. Do jutra su sve brodove panično izvukli s obale kako se ne bi saznalo što se zapravo desilo. Svi koji smo bili na vlastitom sidru prošli smo neveru bez ikakve štete ili veče opasnosti.

Svaki pomorac sa barem malo iskustva zna , da je najopasnije biti vezan na kratko kad more pokaže svoju moč, jer takav sidreni sustav nema mogučnosti amortizirati snažne trzaje i prije ili kasnije nešto pukne ili popusti betonski blok. Čak i ako se stavi ogromne blokove i ogromne konope onda če počupat bitve na brodu ili slomit čitav pramac kako se desilo italijanskom nautičaru u augustu 2005 u Rovinju za vreme jedne od največih nevera u Istri. Tu istu neveru sam prošao kao jedan rijetkih bez ikakve štete opet na vlastitom sidru sa maksimalno puštenog lanaca. Možete pogledat u izvještajima koliko je bilo tad oštečenih plovila čak u marini. Adekvatno sidro i lanac su najpouzdaniji način pogotovo za ekstremne situacije. Ako vidim, da dolazi loše vrijeme ili nevera onda nikad ne nočim na bovama jer su rijetko kdje dobro postavljene i sigurne. Mogu pohvalit jedino bove na Iloviku koje redovito upotrebljavamo jer tamo je područje zaštiteno od juga i bure. Čak nevera tamo ne napravi jako more. Svugdje drugdje je jako upitna sigurnost. Zakonskim propisom slati sve nautičare, na bove za koje koncesionar ne odgovara, niti za njihovo postavljanje postoje ikakvi standardi ili propisi jako je neodgovorno. Pitam se, ko če odgovarat kad se (nedaj bože) desi koja tragedija.
Zakon koji je na snazi odraz je opčeg stanja u državi. Vidi se, da je donesen bez ikakve strokovnosti, samo radi zaštite pojedinih interesa i kao takav mora biti obavezno promijenjen, dopunjen ili još bolje ukinut jer ne rješava ništa.