Peticija za reguliranje obveza koncesionara na pomorskom dobru

Quoted post


Gost

#2

2013-02-04 21:09

Samo morate znati da će država/političari uvijek ići na ruku koncesionarima jer od njih dobiva lovu.
A ovo "...demotivira brojne inozemne nautičare da se iduće godine vrate na Jadran...." im ne znači puno. Oni su više za brza i kratkoročna rješenja. Dugoročno ne zanima nikoga tko je u "fotelji" i zna da ga čeka mirovina od 5 znamenki...

Što se tiše naknade štete u slučaju puknuća veza, u portima je nema a ni za marine nisam siguran da li imaju osiguranje a di će to onda omogući neki lokalni Sherif koji je "dobio" koncesiju?

Što kad netko pobaca bove preblizu i onda brodovi udaraju jedan u drugog kad vjetar okrene?

Ono što vi želite je to da se može sidiri u vali di su bovice. I onda po lijepom vremenu će se svi sidriti između bovica a koncesionar će gledat. A ako se netko i bude htio vezat na bovicu, neće moći jer će oko nje biti sidreni brodovi? To sve skupa će opet uzrokovati "brojne sukobe između nautičara i koncesionara,..."

Replies

more

#3 Re:

2013-02-04 21:44:13

#2: -

citat:Ono što vi želite je to da se može sidiri u vali di su bovice. I onda po lijepom vremenu će se svi sidriti između bovica a koncesionar će gledat. A ako se netko i bude htio vezat na bovicu, neće moći jer će oko nje biti sidreni brodovi? To sve skupa će opet uzrokovati "brojne sukobe između nautičara i koncesionara,..."

Krivo shvaćeno! Mi to uopće ne želimo, već se želimo sidriti van koncesijskih granica!!! Po novome to bi smjeli  tek 300m dalje od tih granica, v. sliku.


Gost

#48 Re:

2013-02-08 15:14:31

#2: -

Nitko se neće sidriti između bova. Vidi se da nikada niste bili na moru, ne poznajete obićaje lokalnog stanovništva koje u pravilu ima male brodice i sidri se uz obalu van koncesiskog pojasa. Naravno tu nikome ne smetaju ni koncesionaru niti plovidbi. Sada po novom zakonu to više nije moguće, u pravilu koncesionar je dobio koncesiju na cijelu uvalu, a neće je plačati. Ovo je sramotno i ugrožava stoljetna prava lokalnog stanovništva. Oćito je zakon pisao netko tko nikada nije plovio svojom malom brodicom po našim škojima i zavlaćio se u najdublje dijelove naših uvala kada ga je uhvatilo loše vrijeme ili se poželio odmoriti od ranojutarnjeg ribolova.

Gospodo moja ovo vodi zabrani pristupa svakoj uvali na koju je netko bacio oko.

Naš mali čovik nema novaca da se veže na bovu ili da plaća skupe vezarine na ljetnoj điti. A i da ima novaca većina ne želi tako đitavati jer to nije u krvi našeg čovika. More i planina su jedina mjesta gdje je čovjek doista slobodan. Uskoro ni toga više nećemo imati, sve će se komercijalizirati i onda više nećemo imati gdje vezati našu tradicionalnu malu barku.

Zato u slučaju izglasavanja ovoga zakona dižem svoj glas i pozivam vas na građanski neposluh. Nećemo smetati koncesionaru u njegovim granicama, ali ni oni nas neće sprijećiti da nastavimo živjeti po našu.