Ne želimo kontejnere za smeće u našim dvorištima i kućama.

Quoted post

Netjak

#21

2014-10-26 14:12

Ovakav ,toliko hvaljen,sustav odvajanja kakav imamo,sa kontejnerima na cesti,je promasen od pocetka i to nitko nadlezan nece priznati,naravno.

Ljudi bacaju sta stignu,i koliko mogu.Naplacuje se svakako samo ne posteno,jer jedinica mjere bi trebala bit kilogram a ne nekakve formule.Racunaju nam odvoz po nekim cudnim formulama a u kontejner smece moze ubaciti svatko,genijalno,a kako i ne bi kada ne postoje kante izvan najuzeg centra,u koju bi slucajni prolaznik ubacio praznu kutiju cigareta ili plasticnu bocu.Pa to bacaju u kontejnere ciji odvoz placaju domacinstva.

S druge strane,razvrstavanje je duznost onog cije je smece ,a ne komunalaca.Tko je bio jednom u Njemackoj ili Austriji zna da svako domacinstvo razvrstava otpad u svom stanu ili dvoristu.Po cesti nema kontejnera,a kako je unutar stanova i dvorista to ovisi o samom vlasniku.Svako vodi brigu o cistoci svojeg doma,a nije tesko ni izracunati kolicinu otpad,ako se to zeli.

Dosadasnji sistem naplate je mutan,jer se nezna tko ima koliko smeca,a k tome kako sam vec napisao,placamo i za slucajne prolaznike,jer kad kontejnera ne bi bilo po cesti moralo bi se postaviti kante a te kante tada netko mora i prazniti samo tko bi to placao,ovako je daleko zgodnije ubaciti u tudji kontejner.

Par kantica se uvjek moze negdje staviti,kao i krevet za iznajmljivanje,zar je?Ako vec slazemo turiste kao srdelice mozemo slagati i smece.

 

 

Prije prelaska na novi sustav cije uvodjenje podrzavam,potrebno je:

1.da netko prizna da dosadasnji i nije bio bas nesto,i da zbroji koliko ce nas sad  kostat sve to novo,sta sa neadekvatnim kontjnerima i kamionima,hoce li se njima vaditi barke iz mora,voziti djeca u vrtic i skolu,uredjivati maslinike i sl.

2.promjeniti sustav naplate po tezini, bez cudnih formula i kvadrata povrsine,nego na vagu i gotovo.

3.uvodjenje sluzbe koja ce kaznjavat lijencine i sporkacone koji ce bacat smece u grmlje.

4.postaviti kosare za smece setaca,turista,prolaznika,po cijelom gradu a ne samo u centru,te iste kosare prazniti redovno

 

Replies

ujak

#22 Re:

2014-10-26 14:19:50

#21: Netjak -  

 Apsolutno se slažem, ali sam isto tako siguran da će cijena odvoza smeća bez obzira na sve navedeno samo porasti po formuli oko puta pi, jer tako Ponikvi odgovara.

Kad bi kojim slučajem morali naplaćivati po kili, vjerojatno bi si morali i smanjiti plaće, jer više ne bi vrijedila ona, "ima se, može se".

Poučen iskustvom, nakon nekog vremena možemo očekivati ono "poštovani sugrađani, radi novog sustave odvoza smeća i novih troškova, eto i vama novih računa". Bojim se da je to bio i cilj uvođenja.