Peticija za reguliranje obveza koncesionara na pomorskom dobru

Quoted post


Gost

#47

2013-02-08 14:30

Koncesija na bove!? Bez ikakve odgovornosti koncesionara!? U svijetu koncesija (-harač) u takvom smislu uopče ne postoji!
ZABRANA SIDRENJA, ako več postoji važi za sve! I za bove! Sidrenje na vlastitom sidru se nikdje u svetu ne naplačuje niti zabranjuje, pogotovu ne, radi zaštite monopola pojedinaca.

Za mesec dana plovidbe (jedrenjak 11,4m) u hrvatskoj plačam cca 350€ (vinjeta, plovna dozvola, svetlarina, boravišna taksa...) što je najskuplje u svijetu!!! Godišnje plačam marinu, osiguranje i održavanje broda 7.450,00€. Na odmoru u hrvatskoj potrošim (gorivo, hrana, piče, ribolovna karta...) minimalno od 2.000,00€ dalje. Ako brojim još posjete autom van sezone ENC, gorivo, restorani dodatno još min 500,00€ godišnje.
UKUPNO godišnje MINIMALNO 10.300,00€. Dali je to premalo?

Molim Vas ostavite nas na miru i nemojte nas psovat ako se zaustavimo na kupanje za par sati kao što su bili primjeri na Silbi(Sv.Ante), Susku, Kaprije... Da li je to put kojim ide hrvatski nautični turizam? Ako se tako nastavi, sigurno bez mene.

Susak. koncesionar tjera brodice: http://www.youtube.com/watch?v=lc6JpCVHhmc

Nikola S.

Replies

more

#51 Re:

2013-02-08 20:35:53

#47: -

Potpuno ste u pravu u vezi onoga da godišnje plaćate 10.300 EU i k tome još dodatno plaćate vez u nekoj bolje zaštićenoj uvali bez garancije da je ponuđeni vez sigurniji od vašeg sidra. Tu me još nešto zabrinjava, a to je kratkovidnost našeg ministarstva turizma. Ono na puna usta propagira razvoj investicija u turizmu. Dakle na obali u vidu hotela restorana i slično. Da li bi investirao u takve objekte kada bi se gostima ograničavala mogućnost korištenja mora? Ne bi, kao što, praktički, ne postoji robna kuća koja naplaćuje parking svom kupcu. Ako smo platili marinu, hotel i slično kao i pomorsko dobro da bi se nauživao mora, onda nije pametno da nam se to onemogućava raznim primitivnim ponižavajućim kratkovidnim smicalicama. To što koncesionar navodi da s tom djelatnošću hrani porodicu je točno, ali bi još točnije bilo da bi i on i još puno drugih više zarađivali u novim turističkim objektima.

MrEventum

#56 Re:

2013-02-09 22:05:16

#47: -

Reply na snimak objavljen na youtube.com:

Zbog stajanja i vezivanja na bovu radi kupanja ili ručka nikad nisam imao problema, dapače, došli bi pitati hoćemo li noćiti ili idemo dalje i to je bilo to... Uvijek vrlo kulturno i ljubazno, kao što sam i ja pristupio i razgovarao s njima.

Način i ton razgovora onoga koji je u ovom snimku komunicirao s koncesionarom odaje dozu arogantnosti za koju nema potrebe jer uvijek isprovocira sukob ili nemilu situaciju.

Onima kojim se ne sviđa prihvatiti određena pravila neka odu u Italiju, Grčku...

Kako je ja shvaćam ova peticija ne osporava koncesionaru provođenje pravila sukladno koncesiji koju je dobio, nego ima za cilj ograničiti primjenu tih pravila samo i isključivo na područje pod koncesijom, kao i jasno definirati usluge, odnsono odgovornosti koncesionara na koncesijkom području.

Iskreno, ja ne želim da se netko sidri na području koncesije i pet metara dalje od bove na koju sam vezan... ni uz plaćanje, a niti besplatno. Hoću maksimum mira koliko mi to vez na bovu dopušta, te ne želim doći u situaciju kada pusti sidro upustiti se u traženje krivca za eventualno nastalu štetu udarom tog plovila u moje koje je na bovi.